Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 21:14

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-agneta-fry/

Familj

Till minne: Agneta Fry

Vår kära vän och före detta kollega Agneta Fry i Nacka har efter en kort tids sjukdom avlidit i en ålder av 77 år. Närmast anhöriga är maken Lage och dottern Jeanette med familj.

Agneta kom till Lärarhögskolan i Stockholm (LHS) i slutet av 70-talet som lärare inom studie- och yrkesvägledarprogrammet. Med sin kunskap inom området, sitt engagemang och goda ledaregenskaper bidrog Agneta till ett flertal revideringar av programmet. Hon blev prefekt på sin institution och fick senare uppdraget som prorektor när Bengt Börjeson var rektor för LHS.

Under fyrtio år brottades LHS med frågan var ett nytt campus skulle ligga. Debatten var politiskt infekterad. Beslutet om placering till Rålambshovsområdet kom 1995 och då bildades en campusgrupp med Agneta som ordförande. Tillsammans med personal, arkitekter och tekniker presenterade gruppen ett förslag och bygget startade 1999.

Agneta fortsatte att leda gruppen genom hela byggtiden. Hennes otroliga förmåga att organisera och leda arbetet gagnade hela LHS och inte enbart prefekternas ibland ensidiga fokus på den egna institutionens önskemål. Hon hittade ofta konstruktiva lösningar på svåra problem.

När våra uppdrag som prefekter avslutades började vi träffas som vängrupp. Vi diskuterade aktuella samhällsfrågor, inte minst skola och utbildning, men också hur vi framlevde vår nya tillvaro. Agneta berättade ofta om vad som gjorde livet glädjefyllt och underbart att leva. Hennes dagliga simturer, promenader i skog och mark, museibesök samt härliga middagar med make, barn, barnbarn och vänner uppskattade hon mycket.

Hon kände sig privilegierad och ville gärna dela med sig av sina resurser även utanför sin familj. Hon gjorde som alltid handling av sitt engagemang och bland annat undervisade hon en grupp invandrare i svenska och samhällskunskap. Vi saknar Agneta som vän och kollega, men gläds åt att vi fick lära känna henne!