Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 01:04

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-bengt-nyholm/

Familj

Till minne: Bengt Nyholm

Tidningsprofilen Bengt Nyholm, Göteborg, har avlidit 79 år gammal efter en tids sjukdom. Närmast anhöriga är hustrun Ing-Britt, dottern Cecilia och barnbarnen Elis och Becke. 

Bengt Nyholm hade en nyckelroll i utvecklingen av Göteborgs-Posten som tidning och tidningsföretag under många intensiva och framgångsrika år på 80- och 90-talet. Han rekryterades från Dagens Nyheter.

En av Bengts många titlar under sina 18 år på GP var divisionschef. Den mest centrala uppgiften var att utveckla tidningens ställning på annonsmarknaden, något han lyckades väl med. Annonser utgjorde grunden för GP:s starka kassaflöde.

Bengt föddes i Gävle. Han flyttade som 12-åring till Skövde där han tillbringade sina tonår. Därefter utbildade han sig på handelsgymnasium i Stockholm. 1969 började han som annonssäljare på DN. Han avslutade sin karriär på DN med titeln annonschef. Ing-Britt och Bengt träffades redan under skoltiden. De var ett par i 64 år och gifta i 58 år. Ing-Britt har arbetat som lärare hela yrkeslivet. Cecilia föddes i Stockholm, och är i dag präst i Svenska kyrkan. Familjen har alltid hållit nära samman.

Bengt tog tidigt en plats i företagets styrelse, Göteborgs-Postens Nya AB, och fick snabbt en god förankring på alla nivåer. Bengt var omtyckt av sina medarbetare. Han hade en god förmåga att hantera stressiga situationer och han var tydlig med vad han ville uppnå. 

Samarbetet med de två andra ledande svenska storstadstidningarna Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet utökades också med Bengt vid rodret för GP:s annonser. 

Bengt hade också många viktiga uppgifter i det arbete som pågick i och med utvecklingen av internet. Han insåg också tidigt att de förändringar som väntade GP och tidningsbranschen framåt var stora. Med pensionsålder nära framför sig valde Bengt 2002 att lämna Göteborgs-Posten och gå in i en ny, viktig livsfas, där familjen fick en allt större plats.

Bengt gick i pension samtidigt som första barnbarnet Elis föddes. En till två dagar i veckan var Elis tillsammans med sin morfar under ett helt år innan Elis fick sin förskoleplats. Dessutom var han engagerad i barnbarnens fotboll och skjutsade till träningar och matcher, pratade taktik och bjöd på mellanmål. Han var en riktig och hängiven morfar.

Saknaden efter Bengt är stor hos familj, tidigare medarbetare och kollegor samt hos många goda vänner.