Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 10:14

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-bo-rybeck-2/

Familj

Till minne: Bo Rybeck

Professorn och förre generaldirektören Bo Rybeck, Stockholm och Grödinge, har som tidigare meddelats hastigt avlidit i en ålder av 84 år. Närmast anhöriga är hustrun Karin och döttrarna Johanna, Susanna och Anna-Karin med familjer.

Vår vän Bosse, som vi alltid kallat honom, tog studenten i Södertälje 1953. Han studerade därefter medicin vid Karolinska institutet och blev medicine licentiat och legitimerad läkare 1960. Efter underläkartjänster i ortopedisk kirurgi vid Karolinska sjukhuset och Akademiska sjukhuset i Uppsala, kom han att från 1964 verka som läkare inom försvaret, bland annat som försvarsöverläkare, för att 1979 utnämnas till generalläkare och chef för Försvarets medicinalkår med generalmajors tjänsteklass. Under tiden 1985–1994 var han generaldirektör för Försvarets forskningsanstalt. 

Bosse disputerade 1974 vid Göteborgs universitet, där han året därpå utnämndes till docent i försvars- och katastrofmedicin. Avhandlingen hade titeln ”Missile wounding and hemodynamic effects of energy absorption”.  Efter disputationen inriktades hans forskning på avhandlingens huvudspår – omhändertaganden vid komplexa och omfattande skadescenarion och tillgång till en organisation förmögen att verka under såväl krigsförhållanden som fredstid. Han tilldelades professors namn 1993. 

Han hade också ett brett nätverk av internationellt samarbete. Här kan nämnas de konferenser han i slutet av 1980-talet ordnade på temat Wartime medical services. Läkare från olika länder deltog, också krigförande sådana. De fick möjlighet att diskutera såväl omhändertagande av olika typer av skador som etiska frågor, som att i krig inte göra skillnad på om en patient är vän eller fiende, det är behovet och nyttan av de medicinska insatserna som ska vara avgörande.

Som yrkeskollega var Bosse medvetet konsekvent i iakttagande av vetenskapliga krav på fakta som grund för bevisning. Bosse var i dessa frågor ett sant proffs.  

Bosse var en generös kollega och kamrat som trots sina många uppdrag och utlandsvistelser i grunden var en familje- och friluftsmänniska. Hans trygga punkt var föräldragården i Grödinge där vi, hans kamrater, tidigt fick njuta av vistelser med lerduveskytte och goda måltider. Bosses och Karins hem på Söders höjder var alltid öppet för god samvaro.

Våra tankar går i dag till Karin och de tre döttrarna.

Ämnen i artikeln

Minnesord
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt