Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 03:51

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-carl-krusell/

Familj

Till minne: Carl Krusell

Som tidigare meddelats har kaptenen i flottans reserv Carl Krusell, Göteborg, avlidit i en ålder av 84 år. Närmast anhöriga är barnen Johan och Caroline med familjer.

Carl föddes i Skeppsholmens församling men blev tidigt göteborgare. Förutom till sin familj hyste Carl alltid stor kärlek till havet, sjöfart och flottan. Efter studentexamen vid Solbacka läroverk antogs han som aspirant vid Kungliga Sjökrigsskolan (KSS) 1957 och avlade officersexamen 1960. 

När fänriksåret inom minvapnet avslutats gick Carl till sjöss som styrman i handelsflottan varefter följde högskolestudier i sjörätt och sjöförsäkring i London samt i logistik och transportteknik i Lund respektive Göteborg. Därefter började han som skeppsmäklare i Stockholm och sålde ryska bärplansbåtar ”med föga framgång” enligt honom själv. 

Under drygt 30 år var Carl anställd i olika befattningar framför allt i Svenska ostasiatiska kompaniet. Särskilt väl trivdes han som nautisk chef. Han pensionerades 1995 varefter han drev eget skeppsmäkleri i fem år.

Carl tillvaratog alla tillfällen att tjänstgöra ombord på flottans fartyg. Han tillhörde minvapnet i mer än 40 år och ackumulerade 770 dygn som vakthavande officer ombord. Han var uppfinnings- och initiativrik. Hans förtjänstfulla och hängivna engagemang i reservofficerarnas fortbildning med mera, renderade honom stor respekt och åtskilliga förtjänstmedaljer av högsta valör från svenska och nordiska försvarsorganisationer. 

Carl var klurig, tänkte ofta ”utanför boxen” och hade fin ”göteborgsk” humor. Han seglade gärna på västkusten och blev mycket intresserad av marin konst. 2010 gav han ut en trevlig bok, ”Sjöstycken”, om befäl i Kungliga flottan som ägnat sig åt måleri. 

Utbildningsåren vid KSS skapade ett starkt kamratskap, vartill bidrog i hög grad tjänsten ombord under en flera månader lång utlandsexpedition runt Sydamerika. Som officersaspiranter och kadetter svetsades vi samman till en grupp vars vänskap och sammanhållning varar livet ut. Carl deltog i kursluncher och 5-årsjubileer när tillfälle gavs och höll löpande kontakt med kursen för att ”kolla läget”. Han värdesatte också våra besök i Göteborg. Carl var en uppskattad vän och kamrat. Vi saknar honom.