Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-16 22:30

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-carl-mikael-von-mentzer-1/

Familj

Till minne: Carl Mikael von Mentzer

Som tidigare meddelats har Carl Mikael von Mentzer, Brantevik, hastigt avlidit, 75 år gammal. Han efterlämnar livskamraten Birgitta och barnen Hedvig, Märta och Adam med familjer.

Det är svårt att ta in att Mikael så hastigt har ryckts ifrån oss. Jag träffade honom två dagar före hans bortgång. Han matade hästarna på Grönet med äpplen från sin trädgård. Vi bejakade båda vårt Brantevik. Vi konstaterade att vi inte kunde ha det bättre än här, vid Östersjöns strand. Inte kunde jag, och sannolikt ej heller han själv eller någon annan, då ens ana att han två dagar senare skulle lämna oss.

Jag känner inte Mikael från hans gärningar i den stora världen. Hans erfarenheter och upplevelser var mer omfattande än de flestas. Han var ödmjuk i sin framtoning och enbart i bisatser berättade han om sina erfarenheter från näringslivet i Sverige och utomlands och om sin stolta släkthistoria.

Jag känner honom mer som vår gode granne. Över staket diskuterade vi ofta världsekonomin, konjunkturerna, sjöfarten, oljepriserna, börsen och inte minst amerikansk politik. Mikael var en stor amerikavän och han oroade sig mycket över den amerikanska politiken. Vi hade mycket gemensamt och jag vågar nog säga att han var en sann liberal med stor tolerans.

Tillsammans med våra grannar träffade vi Mikael och hans Birgitta på återkommande möten i våra sommarträdgårdar. Mikael och hans hundar bidrog alltid till en trevlig och uppsluppen stämning.

Mikael var känd i byn som en vänlig och distingerad gentleman. Alltid hade han tid för en pratstund. Samtidigt hade han nog lite oro i kroppen. Även om Brantevik var honom kärt så var han återkommande i Houston, London, Stockholm, Göteborg och Nice och på Malta. Hamburg blev hans sista anhalt i livet.

Vi, Ulla och jag, saknar honom mycket.