Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 03:51

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-hans-wijkstrom/

Familj

Till minne: Hans Wijkström

Docent Hans Wijkström, Stockholm, har avlidit vid 75 års ålder efter en tids sjukdom. Närmast anhöriga är hustru Åsa och barn.

Båda Hans Wijkströms föräldrar var läkare och med en uppväxt på olika sanatorier i landet var yrkesvalet givet. Efter studentexamen vid Norra latin i Stockholm påbörjade Hans medicinstudier i Göteborg 1963. Utbildningen fortsatte i Stockholm där han 1971 blev med lic och legitimerad.

Det stod tidigt klart att Hans Wijkström skulle ägna sig åt kirurgi och efter några år i Södertälje kom han till kirurgiska kliniken vid Huddinge sjukhus varifrån han 1977 rekryterades till urologiska kliniken. Hans kom att särskilt ägna sig åt den kirurgiska behandlingen av blåscancer och testikelcancer, en avancerad kirurgi för vilken hans talang och hantverksskicklighet kom väl till pass. Hans Wijkström var en framstående operatör och förebild för åtskilliga yngre kollegor. 

Blåscancer blev ämnet för Hans Wijkströms forskningsintresse och med en avhandling inom området disputerade han 1984. Kort därefter blev han docent i urologi vid Karolinska institutet. Blåscancerforskningen kom att ligga Hans varmt om hjärtat under resten av livet och han följde noggrant den vetenskapliga utvecklingen av ämnet. Hans Wijkström var ledamot av Nordisk urologisk förenings samarbetsgrupp för blåscancer och i Swenoteca avseende testikelcancer. Han blev 2016 hedersledamot i Svensk urologisk förening.

Förutom det engagemang som det professionella arbetet krävde hade Hans flera stora fritidsintressen – både fågelskådning och långfärdsskridskor. Studiet av fåglar ledde till många resor såväl inom landet som till exotiska platser i världen. Som mångårig långfärdsåkare var Hans turledare i Stockholms skridskoseglarklubb där han åtnjöt stort förtroende. Han kunde visa oss bilder från hänförande upplevelser på isen. Hela livet igenom närde Hans också ett särskilt intresse för litteratur, något som han krönte med godkända kurser i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet under läsåret 2018–19.

Hans Wijkströms personlighet hade en behaglig, lugn och trivsam framtoning. Han var uppskattad av patienter, kollegor och personal och kunde oftast ta sig tid till konstruktivt tankeutbyte, inte sällan med en humoristisk touch. Han lämnar ett mycket stort tomrum efter sig. Saknaden känns tung att bära och i denna svåra stund går våra tankar främst till hustru Åsa och familjen.

Ämnen i artikeln

Minnesord
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt