Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 08:45

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-janina-ludawska/

Familj

Till minne: Janina Ludawska

Teaterforskaren och aidsaktivisten Janina Ludawska, Stockholm, har avlidit några veckor före sin 98-årsdag. Hon efterlämnar inga släktingar men många vänner.

När Janina Ludawska kom till Sverige 1968 hade hon flytt från Polen för andra gången. Som 17-årig skolflicka fick hon ett stipendium till Sverige och hon reste hit i augusti 1939, strax innan andra världskriget började. Hon tillbringade sex år här, försörjde sig som hembiträde och barnflicka och läste samtidigt kemi. 1942 avbröts korrespondensen med föräldrarna och med brodern. När hon återvände till Warszawa efter kriget hade hela släkten mördats i Förintelsen och hemmet låg i ruiner. 

I början av 1950-talet reste hon till Moskva, där hon i fem år gick på Stanislavskijs teaterskola Gitis. Tillbaka i Polen ägnade hon sig mest åt teateradministration. 1968 utbröt de antisemitiska demonstrationerna i Polen, som ledde till fördrivningen av kvarvarande judar. Janina var med sin son Tomas hos en väninna i Paris vid denna tid och valde att inte återvända till Polen utan att resa till Sverige.  

1970 anställdes Janina på teatervetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet. Där byggde hon upp en teaterhistorisk diabildsamling för undervisning och forskning som blev ett ovärderligt stöd för lärare, studenter och forskare. Janinas eminenta kunskaper omfattade teaterns internationella estetik och historia likväl som teaterns plats och funktion i samhället. Sent i livet disputerade Janina på en avhandling om Witold Gombrowicz. 

Då hennes son Tomas hade fallit offer för aidsepidemin, bara 29 år gammal, ägnade pensionären Janina all sin kraft åt att sprida kunskap om hiv-aids genom Noaks Ark i Sverige och framför allt genom regelbundna resor till Polen där hon undervisade sjukvårdspersonal om smittorisker, behandlingar och behovet av omsorg och tröst. Trots stora prövningar i livet förmedlade Janina en positiv livssyn och förblev nyfiken på världen.