Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 02:41

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-karin-ahrland-2/

Familj

Till minne: Karin Ahrland

Som tidigare meddelats har Karin Ahrland insomnat lugnt och stilla i sitt hem i Illstorp, Brösarp på Österlen. Hon blev 88 år och efterlämnar svärdottern Lena, barnbarnen André och Felicia och bonusdottern Bitte med make.

Saknaden efter en av Sveriges främsta jämställdhetskämpar känns svår. En nära vän är borta.

Alla som följt Karin Ahrlands gärning genom åren vet att utan henne och hennes medsystrars kamp hade dagens feminister och jämställdhetskämpar haft en mycket mödosammare väg att gå. 

Tidigt engagerade hon sig för att förbättra kvinnors rätt till samma möjligheter i samhälls- och arbetslivet som männen. Hon var en stridbar och tydlig röst. Det var många som imponerades av hennes klokskap, dådkraft och personlighet, inte minst inom näringslivet

Under flera år på 70-talet var hon ordförande i Fredrika Bremer förbundet och engagerad i internationella kvinnofrågor. Hon var delegat på flera av FN:s kvinnokonferenser.

Efter en lång politisk karriär – riksdagsledamot för Folkpartiet bland annat som ordförande i justitieutskottet, statsråd och sjukvårdsminister, ledamot i Folkpartiets partistyrelse samt ordförande för de skånska liberalerna i M-län, – påbörjade Karin en lika lyckosam diplomatisk bana; generalkonsul i Montréal och ambassadör på Nya Zeeland.

Karins internationella ådra banade väg för ett ordförandeskap inom Svenska Afghanistankommittén. Intresset för kultur och konst fanns där alltid. Hon var en tid ordförande för Statens konstråd och ledamot i styrelsen för Statens kulturråd.

Karins omfattande juridiska karriär började med en jur kand i Lund. Hon hade genom åren ett flertal statliga utredningsuppdrag. Det var Karin som förde Lars Leijonborg in på förslaget om ett språktest för medborgarskap, och som gav Folkpartiet en extra skjuts vid valet 2002.

In i det sista var Karin Ahrland en aktiv samhällsmedborgare, som inte nöjde sig med ett mumlande svar på en konkret fråga eller uppmaning.

När vårt parti hade problem och svåra frågor behövde komma till ett avgörande, visste vi att Karin skulle ringa. 

Vi kommer att sakna samtalen med Karin – de mer allvarsamma men också de många skratten och hennes dråpliga och träffande kommentarer. 

Karin lärde oss mycket om demokrati, om människors lika värde och om vänskap.

En god socialliberal har lämnat oss.