Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-lars-foyer/

Familj

Till minne: Lars Foyer

Lars Foyer, Stockholm, har avlidit i en ålder av 93 år. Närmast anhöriga är hustrun Märtha samt barnen Eva, Mats, Anders och Malin med familjer.

När riksdagens näringsutskott bildades 1971 utsågs Lars Foyer till kanslichef. Efter att ha tjänstgjort i dåvarande bankoutskottet var han väl förberedd för sin nya tjänst. Han avgick först vid pensioneringen drygt tjugo år senare.

Under sin långa tid i riksdagen blev Lars Foyer legendarisk för sin kunnighet, sin noggrannhet och sin stora arbetskapacitet. Hans integritet och oväld var absolut. Han vann allmän respekt och förtroende, inte minst hos de många ledamöter från olika partier som satt i näringsutskottet under perioden. Dessutom var Lars Foyer en skicklig stilist. Han hade förmågan att finna formuleringar för att lösa upp politiska låsningar i utskottsarbetet. 

Vi som skriver detta var Lars Foyers medarbetare i utskottskansliet under olika perioder. Lars ansåg att beredningen inom utskottet borde ge en solid grund för debatt och beslut i kammaren. Han var särskilt mån om att utskottets betänkanden skulle hålla en hög kvalitet. Våra utkast till texter granskades minutiöst. Sakliga och språkliga brister korrigerades, alltid på vänligt sätt. Det var en nyttig skola.   

Lars Foyer var högt bildad och oerhört beläst, med ett brett kulturintresse. När han inte satt på sitt tjänsterum var han antagligen på teatern, på en utställning eller på en konsert. Kärleken till klassisk musik delade han med Märtha, hängiven violinist.

Till en början kunde Lars Foyer verka något formell och tillknäppt. Lärde man känna honom visade han en långt mer tillgänglig sida. Lars hade en underfundig humor. Att arbeta med honom var roligt. Intressanta samtal under gemensamma luncher och fikastunder gav kompensation för sena arbetskvällar.

Med tiden blev Lars en varmt avhållen vän. Även långt efter att vi alla lämnat riksdagen höll vi kontakt och kunde fortsätta den givande samvaron med honom. Vi saknar Lars mycket.