Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 02:55

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-lars-hogberg/

Familj

Till minne: Lars Högberg

Tidigare generaldirektören för Statens kärnkraftinspektion, Lars Högberg, Uppsala, har avlidit i en ålder av 82 år. Han efterlämnar hustrun Monica, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Lars föddes i Örebro 1936, kom till Uppsala för akademiska studier och gifte sig redan som student med barndomskamraten Monica i Uppsala där paret bildade familj. 

Lars började som forskare vid fysiska institutionen för att 1965 flytta till Försvarets forskningsanstalt, FOA. Efter uppdrag som huvudsekreterare i Energi- och miljökommittén och sedan Reaktorsäkerhetsutredningen, den senare fick avgörande betydelse för att förbättra säkerheten vid kärnkraftverken, anställdes Lars på Statens kärnkraftinspektion, SKI, 1980 och blev generaldirektör från 1989 till 1999. Högberg var en auktoritet både i Sverige och internationellt. Han hade en framträdande roll i framtagandet av FN-organet IAEA:s kärnsäkerhetskonvention och ledde första granskningsmötet. 

Lars hade tunga uppdrag inom IAEA och OECD och kom efter SKI-tiden att leda EU:s granskning av kärnkraftsäkerhet i de östeuropeiska kandidatländerna. När Förenade Arabemiraten påbörjade arbetet att skaffa kärnkraft var Lars också där instrumentell för utvecklingen av lagar och säkerhetsföreskrifter.

Lars förstod betydelsen av att tillsynsmyndigheten hölls utanför den infekterade kärnkraftsdebatten. Säkerheten vid landets kärntekniska anläggningar och inget annat var uppdraget. Genom sina kunskaper och sin karaktär åtnjöt han respekt i alla läger. Som chef intresserade han sig personligen för sina medarbetare. Han var en mentor i ordets bästa betydelse, en vänlig, omtänksam men samtidigt stark natur som gladdes åt att vi hade roligt på jobbet och själv njöt av sitt arbete. 

Ljus till sinnet, positiv och vänlig, listan av ord för att beskriva Lars alla positiva egenskaper blir ansenlig och långt fler än vi som undertecknat delar familjens sorg och saknar en vän och kollega.

Ämnen i den här artikeln:

Minnesord
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt