Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 20:27

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-leif-zetterberg-2/

Familj

Till minne: Leif Zetterberg

Tidigare statssekreteraren Leif Zetterberg, Övergran, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 70 år. Närmast anhöriga är makan Kristina och fyra barn. 

Zetterberg var samhällsbyggare med drivkraft att åstadkomma resultat. Som ung tog han ett stort ansvar för att familjen när hans pappa dog. I föreningslivet blev han engagerad ledare för landsbygdsungdomars fritid. Som förbundssekreterare på 70-talet var han en nyckelperson i den CUF-generation som matchade partiets politiska framgångar. 

Som vd för LRF på 90-talet vidgade han bondekooperationens uppdrag till en organisation både för jord- och skogsbrukare och landsbygdens företagsamhet. Som statssekreterare med ansvar för infrastrukturplanering ledde han tuffa förhandlingar till konkreta resultat i form av omfattande investeringsprogram. Han sökte och fann nya lösningar både lokalt, nationellt och globalt.

Vi är många som imponerades av Zetterbergs förmåga att förvandla konstruktiva idéer till praktisk verklighet. Han hade examen från livets skola, men kunde som få bidra med mycket initierade analyser av samtidens komplexitet och ge till konkret vägledning för lokalpolitiker, näringsliv, forskare och statsråd. Många är hans kollegor och medarbetare vittnar med beundran och respekt om detta.

Zetterberg verkade inom centerrörelsen ända från ungdomstiden. Hans operativa kapacitet var omvittnad. Han bidrog både med förslag till politiska reformer och konstruktiva vägar att nå resultat. För många blev han inofficiella senior rådgivare som av sin rika erfarenhet gav stöd och vägledning inte minst till samhällsintresserade unga på väg att engagera sig politiskt. 

Leif Zetterberg var en engagerad make och familjefar samtidigt med sitt samhällsengagemang. På något sätt hann han med livets olika delar.      

En kär vän, en stark personlighet, en erfaren politiker, en tuff förhandlare och en man med stort förtroende har gått ur tiden.