Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 03:39

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-maj-nodermann-1/

Familj

Till minne: Maj Nodermann

Som tidigare meddelats har Maj Nodermann, Stockholm, avlidit i en ålder av 94 år. Vänkretsen är de närmast anhöriga.

I augusti insomnade Maj Nodermann stilla i sitt sista hem i Stockholm, för att aldrig vakna mer.

”Urgammal”, som hon konstaterade för några år sedan. Men inte äldre än att hon skrev i årsboken ”Jämten 2018”, med den elegant vassa esprit och intellektuella skärpa som karaktäriserar den forskargärning med vilken hon lämnat avtryck.

Landsarkivet i Östersund har ett rum uppkallat efter Maj Nodermann, Nodermannrummet. På väggarna hänger hennes teckningar som varit vinjetter till några av det stora antal briljanta forskningsartiklar och uppsatser hon publicerade inom och utom sin anställning vid Jamtli 1953–1964 och Nordiska museet 1964–1990.

Efter pensioneringen disputerade hon vid hemstaden Lunds universitet med boken ”Mästare och möbler. Jämtländska målare, bildhuggare, hantverkare och deras arbeten”. Förutom forskningen i Jämtland märks en föredömlig studie av Härjedalens träskärartradition. Denna studie har helt nyligen utgjort underlag till en utställning på Härjedalens fjällmuseum och för fortsatt forskning.

Maj Nodermanns forskargärning kan inte överskattas, det är dit vi går för kunskaper om södra Norrlands möbelkultur och Skandinaviens efterreformatoriska interiörmåleri. Om detta kan man läsa i hennes i ”Bonadsmåleri i Norden; från medeltid till Vasatid” (1997), en bok med insikter från såväl fältarbeten som museisamlingar.

När jag som doktorand följde henne till ett fynd av 1600-talsmåleri i en hälsingegård röjde hon sin metod för framgångsrik analys och tolkning – ödmjukt stå tillbaka och låta materialet komma till tals. Mentor ville hon inte vara, men med sin representativa professionalism har Maj Nodermann lämnat bestående avtryck inom humaniora och museivärlden.