Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 02:42

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-maj-nodermann-2/

Familj

Till minne: Maj Nodermann

Maj Nodermann, Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit vid 94 års ålder.

Maj tjänstgjorde en oförglömlig tid vid Jämtlands läns museum, Jamtli, åren l953–1964 och stod sedan i livslång kontakt med länet.

Sällan eller aldrig har en ung amanuens satt så djupa och varaktiga spår att minnet lever så här långt efteråt, inte bara inom museet utan hos alla som är intresserade länets kulturhistoria.

Med sin mångsidiga sociala, konstnärliga och musikaliska begåvning blev hon snabbt en celebritet inom Östersunds och länets sällskapsliv. Ute i länet mötte hon en ännu levande tradition och formade livslånga vänskapsband. Länge har hon talat om hur hon älskade det jämtländska landskapet med klangen från de vita kornas skällor.  

I museet byggde hon upp ÖMEA (Östersunds museums etnologiska arkiv) med uppteckningar om livet i Jämtland och Härjedalen, samlade föremål, producerade utställningar, skrev artiklar i årsboken och skapade ordning på ett sätt vi senare haft glädje av.

Genom Maj insamlades det Sundinska trossbottenfyndet innehållande vardagskläder, pigment, penslar, förlagor, schabloner, skisser och brev. Inte minst värdefulla är alla lappade och lagade dräktplagg, som annars förmodligen inte hade tagits till vara.

Om kyrkmålarfamiljen Sundin skrev Maj sedan en bok som blev början till ett livslångt arbete för att spåra och bringa reda i länets folkkonst. Varje by, gård och kyrka, varje målad och sirad vägg eller möbel lärde hon känna.     

Kronan på verket blev hennes avhandling ”Mästare och möbler: [jämtländska målare, bildhuggare, hantverkare och deras produkter]”, 1990. Men arbetet att utforska landskapets folkkonst fortsattes oförtrutet även därefter.

Under alla år sedan Maj lämnat vårt museum för Nordiska museet, har hon generöst delat med sig av sina kunskaper om länets folkkonst. Ända tills synen under de senaste åren satte stopp, gladde hon oss med nya böcker och artiklar.

Med tacksamhet minns vi hennes insatser för Jämtland och Härjedalen och all den glädje och inspiration vi har fått genom hennes färgstarka och vänfasta person.