Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 04:48

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-sten-trolle/

Familj

Till minne: Sten Trolle

Sten Trolle, Staffanstorp, har avlidit i en ålder av 77 år. Närmast anhöriga är hans hustru Jeanette samt i tidigare äktenskap barnen Ylva, Henrik och Ingela med familjer.

Sten Trolle utbildade sig till civilingenjör vid KTH och innehade ett stort antal styrelse- och företagsledande befattningar. Sten var en prisbelönt uppfinnare med produkter som nådde internationella framgångar och skapade det svenska returburksystemet tillsammans med PLM. Sten startade och ledde också Forskarpatent i tio år och var en av grundarna av Wnt Research och Taurus Energy.

Sten Trolle har varit ordförande i Svenska uppfinnareföreningen, Aktiespararna, Wnt Research och Taurus samt styrelseledamot i Nutek, Patentverket, Svensk industridesign, Aktiefrämjandet med flera. Sten Trolle var ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Sten Trolle utsågs 1997 till ordförande i Aktiespararna, en post han innehade till 2007. En stor framgång under Stens ordförandetid var när en ny svensk kod för bolagsstyrning presenterades år 2005 och Aktiespararna fick fullt genomslag för de idéer förbundet drivit sedan 1993. Till Stens viktiga insatser hör att han vid rätt tidpunkt initierade försäljningen av Aktiespar fondkommission vilket säkrade Aktiespararnas ekonomi. 

Sten tog även initiativ till lanseringen av det populära analysverktyget Hitta kursvinnare samt bildandet av en fond med syfte att utbilda ungdomar i privatekonomi. Hittills har nära en kvarts miljon ungdomar fått ta del av denna utbildning. 

Sten Trolle ledde styrelsearbetet i Aktiespararna med stort engagemang och skapade med sitt vänliga sätt en förtroendefull anda i förbundet. Vi som arbetade med Sten kände honom som en mycket klok och oerhört kreativ person, men också som en ledare med ansvarskänsla och krav på sin omgivning. Sten var en trofast vän och vi är många som nu kommer att sakna allt det fina som Sten stod för. Våra tankar går till Stens familj.