Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 03:57

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-sture-hermansen/

Familj

Till minne: Sture Hermansen

Sture Hermansen, Upplands Väsby, har avlidit i en ålder av 98 år. Närmast anhöriga är sönerna Janne och Olle med familjer. 

Sture föddes i Sandarne, Hälsingland. Efter några år flyttade familjen till Helsingborg. När Sture var 7 år lärde han sig spela violin. Under tiden som sommarbarn hos sin morfar i Degerfors något år senare kom han i kontakt med många musiker. Han övergav violinen för blåsinstrument och när han blev äldre blev hans yrke militärmusiker fram till 1976.

År 1941 antogs han som elev vid Kungliga Musikhögskolan, samma år som Birgit Nilsson. På fritiden spelade han bland annat på Tyrol på Gröna Lund, på Södra teatern och även i Karl Gerhards revy 1942. Under en turné i Hudiksvall träffade han sin älskade Irma. Irma gick ur tiden 2015, de hann vara gifta i 71 år.

Han träffade många av den tidens kändisar till exempel Marlene Dietrich, Burt Bacharach, Alice Babs, Zarah Leander. Sture spelade trumpet på Nobelfestligheterna liksom senare även hans son och sonson.

Sture var fackligt aktiv. Under 20 år var han ordförande i Svenska musikerförbundets Stockholmsavdelning och deltog i bildandet av Sami, Svenska artisters och musikers intresseorganisation och var där styrelseledamot i 8 år. 1976 slutade han som militärmusiker och började som musikledare i Upplands Väsby kommunala musikskola där han pensionerades 1986. 

Sture blev medlem i Rotary 1976 och var en mycket uppskattad hedersmedlem och en central person i klubben, en hängiven rotarian. Han delade frikostigt med sig av minnen från sitt spännande musikliv och kunde berätta historier som få. Vi saknar honom mycket.