Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 17:49

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-sven-arne-larsson/

Familj

Till minne: Sven-Arne Larsson

Yrkesläraren, biträdande rektorn och skolinspektören Sven-Arne Larsson, Bagarmossen, har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 97 år. Hans närmaste är barnen Inger, Göran och Johan, sju barnbarn, fyra barnbarnsbarn och ett barnbarnbarnsbarn.

Vi var vänner i drygt 60 år. Träffades regelbundet för ordlekar och små tävlingar. Sven-Arne var mycket för att tävla. Han sprang flera Lidingölopp, gnodde vintertid på skidor i Nackareservatet.

På senare år återkom Sven-Arne ofta till uppväxten i jämtländska Hissmofors, Krokoms kommun. Där var han flitig besökare i brukssamhällets lilla bibliotek. Än flitigare låntagare där var ett år yngre kamraten och blivande skådespelare Allan Edwall. När båda så småningom flyttat till Stockholm återupptogs ungdomsårens kontakt.

Vid Jämtlands fältjägare (I 5) i Östersund utbildade Sven-Arne sig till plutonchef. Han hade många kamrater i föreningen Jämtlands fältjägare i Stockholm. I många år hade de för vana att samlas på Yttre borggården för att uppvakta kung Carl Gustaf, hertig av Jämtland och hedersmedlem i I 5, på födelsedagen den sista april.

Den löpträning han börjat med i unga år fortsatte han med. Under några år i Värnamo, där Sven-Arne arbetade med mekanik, fick han i ett lopp på 800 meter möta Europamästaren Rune Gustafsson. ”Var chanslös”, erkände han då och även på äldre dar. Typiskt för Sven-Arne. Han var återhållsam om egna bedrifter, entusiastisk över andras framgångar.

I Stockholm utsågs han efter några år till biträdande rektor för Polhemsgymnasiet, skolan för praktisk utbildning i olika yrken. Steget därifrån till skolförvaltningen var inte långt. Han ville göra yrkesutbildningen mer modern. Bort med utbildningar till smeder, sömmerskor, in i stället, med frisör- och restaurangyrken och utbildning till bilmekaniker. Sven-Arne stångades med politiker och byråkrater och lyckades till slut få igenom helt nya ämnesval.

Han gav ut flera fackböcker. ”Från smed till yrkesdansare” var titeln på en. Han gjorde även en mängd utredningar, bland annat om den nya gymnasieskolan. De var inga hastverk. Han var noggrann till tusen, satt ofta kvar och filade på formuleringar när andra gick hem för dagen.

Sven-Arne var en Jämtlands son i alla väder. Påpekade för dem som ville höra på att lilla Håsjö i Jämtland fostrat sådana legender som löparen Henry Kälarne och skidåkaren Alfred ”Håsjö” Dahlqvist, båda olympiska medaljörer.

Något sådant kan ingen svensk by berömma sig av, betonade han. Det är i Jämtland det sker.