Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-thure-rydner-89-2-bild/

Familj

Till minne: Thure Rydner

Som tidigare meddelats har gynekologen Thure Rydner, Stockholm, har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 74 år. Närmast anhöriga är maken Åke Dahlström och deras fosterson Joel Bagon.

Thure Rydner drev under 35 års tid en välrenommerad gynekologisk mottagning på Riddargatan i centrala Stockholm. Förestående renovering sammanföll med att Thure ville gå ned i tid och därför lyckades vi förmå honom att börja vid vår gynekologiska verksamhet på Kungsholmen. Han var dock länge tveksam till att etablera sig på ”ett icke så centralt läge”. Skulle patienterna flytta med honom och hur skulle han själv kunna inordna sig i ett kollektiv?

Thure höll på att vända i dörren då han såg sina blivande kolleger i likadana arbetskläder. ”Ni ska inte tro att jag kommer att sätta på mig en sådan där pyjamas” utbrast Thure. Naturligtvis fortsatte han att klä sig propert under läkarrocken som då egentligen var förbjuden. Eftersom alla patienter hittade till den nya mottagningen och Thure gick ned i tid fick kollegerna också hjälpa till med en del patienter.

När Thure sedan i samband med sin sjukdom endast kunde arbeta sporadiskt föll det på vår lott att bistå. Vi förstod omedelbart att det var omöjligt att uppfylla förväntningarna så som Thure alltid gjorde. Thure hade ett stort medicinskt kontaktnät och lotsade alltid patienterna till bästa vård. Den läkare som fick remisser från Thure hade från början ett stort förtroendekapital. Ofta inleddes hans journaler med ”patient hos mig sedan 30 år”. Det var inte ovanligt att han hade hand om tre generationer kvinnor – man ärvde helt enkelt Thure. Hans förmåga att minnas familjenamn, namn på sällskapsdjur och händelser var remarkabel.

Han var hela kvinnans läkare och kunde ge stöd och råd inte bara inom gynekologin och medicinen i stort utan även inom till exempel juridik och ekonomi. Många patienter hade Thures mobilnummer och visste att han alltid svarade – även på julafton. 

Thures eleganta sätt att klä sig, tala och föra sig charmade inte bara patienterna utan även personalen. Hans humoristiska betraktelser förgyllde våra kaffestunder där Thures räkmacka var ett obligatorium. Det var bara Thure som fick tårta av personalen på sin födelsedag.