Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/familj/till-minne-thure-rydner/

Familj

Till minne: Thure Rydner

Thure Rydner, Stockholm, har efter en tids sjukdom avlidit vid en ålder av 74 år. Närmast anhöriga är maken Åke Dahlström och deras fosterson Joel Bagon.

Thure Rydner var en riktigt bra läkare. Kunnig, empatisk, tillgänglig och synnerligen omtyckt av sina många patienter. Hans humor, starka personlighet och sociala förmågor gick hem i de flesta sammanhang.

Uppvuxen i Stockholm, med gymnasieåren i Malmö då pappan blev regementschef där, läste Thure medicin i Lund. Han tjänstgjorde därefter på Kvinnoklinikerna vid Sabbatsberg och Karolinska för att sedan mitten av åttiotalet driva en egen gynekologisk mottagning vid Läkarhuset Riddargatan 12. Vid fyllda sjuttio trappade han ner och flyttade sin verksamhet till Gyn Stockholm vid S:t Göran.

Thure var slagfärdig med rappa repliker, som kunde vara dräpande, men alltid sagda med stor värme som ingen missförstod. Ingen kunde som han lätta upp stämningen under någon tråkig konferens med några förlösande kommentarer. Under många säsonger delade vi operaabonnemang och rundade alltid av på Operabaren med Thures stående beställning: ”Sex ostron, en starköl, en flaska Chablis och fort ska det gå! ”

Han var mycket skicklig i köket och tyckte om att ha gäster. Vi är många som genom åren fått njuta av den stora gästfriheten i de generösa hemmen på Norr Mälarstrand och sommartid på Stegesund. På fritiden drev han på åttiotalet cateringfirman Matmakarna. En och annan middagsgäst var även patient hos Thure föga anandes att det var ”hennes gynekolog” som stod vid grytorna.

Thure reste gärna; helst och oftast till hotell Oriental i Bangkok. Han påstod själv att han sammanlagt bott där i över två år. Han var mäkta populär hos alla, från vd till yngsta hisspojke, och vi som följde i hans kölvatten fick uppleva hur alla dörrar bildligt och bokstavligen öppnades. Det var också här som Thure och Åke valde att fira att de gift sig efter närmare femtio år som sambor samtidigt som Thure själv fyllde sjuttio år, allt i kretsen av goda vänner.

Saknaden är stor, men minnena många och glimrande.