Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 17:21

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/insidan/planerade-kejsarsnitt-blir-allt-fler/

Insidan

Planerade kejsarsnitt blir allt fler

Allt fler barn föds med planerat kejsarsnitt. Foto: Christine Olsson/TT

Andelen planerade kejsarsnitt blir allt fler och är i dag fler än akuta kejsarsnitt. Totalt föds ungefär 17 procent av alla barn i Sverige med kejsarsnitt.

År 2017 föddes cirka 117.600 barn i Sverige. I drygt 17 procent av förlossningarna föddes barnet med kejsarsnitt. Det är den senaste statistiken som finns tillgänglig från Socialstyrelsen.

Kejsarsnitt är vanligare bland äldre mödrar och vid tvillingfödslar. År 2017 skedde mer än hälften av förlossningarna där mamman bar på fler än ett barn med kejsarsnitt. 

Nio av tio barn som låg i sätesbjudning, det vill säga med stjärten nedåt i livmodern, förlöstes med kejsarsnitt.

Läs mer: Vaginal förlossning eller kejsarsnitt – här är riskerna 

Den största gruppen kvinnor som önskar kejsarsnitt är enligt Socialstyrelsen omföderskor. Den kanske vanligaste anledningen är svåra minnen från en tidigare förlossning. Det är också vanligt att kvinnan tidigare gjort ett kejsarsnitt och är rädd för att det ska ställa till det vid en vaginal förlossning.

Men enligt nationell studie är en stor grupp, 37 procent, förstföderskor. Då handlar det ofta om en rädsla för att föda vaginalt.

Andelen kejsarsnitt varierar stort mellan olika sjukhus och olika regioner. Region Östergötland sticker ut med att i flera år ha haft den lägsta andelen kejsarsnitt i Sverige. 2017 låg nivån på 11,6 procent. Detta kan jämföras med Gotland, som har den högsta andelen kejsarsnitt i landet med 22,1 procent.

Läs mer: ”Ett övergrepp att tvinga någon till en vaginal förlossning” 

I början av 1970-talet låg andelen kejsarsnitt i Sverige på cirka 5 procent. Under 70-talet och 90-talet skedde ganska kraftiga ökningar. Men sedan mitten av 2000-talet har nivån legat ganska still.

Däremot har fördelningen mellan planerade och akuta kejsarsnitt förändrats på senare år. I dag är planerade kejsarsnitt mer vanligt än akuta kejsarsnitt. Planerade kejsarsnitt kan göras av medicinska skäl eller exempelvis när barnet ligger i säte, men också efter önskemål från mamman. Det handlar då ofta om rädsla inför förlossningen.

Enligt studier som publicerades i den medicinska tidskriften Lancet förra året har andelen kejsarsnitt internationellt sett ökat från 12 procent år 2000 till 21 procent 2015. Men nivån varierar kraftigt mellan olika länder. I Brasilien, Egypten och Turkiet föds fler än hälften av barnen med kejsarsnitt. Högsta andelen i världen finns i Dominikanska republiken med 58,1 procent.

Läs mer: ”Lyckan lika stor oavsett hur barnet föds”