Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 00:33

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/babblarna-illustrator-kan-fa-ekonomisk-hjalp/

Kultur

Babblarna-illustratör kan få ekonomisk hjälp

Illustratören till Babblarna kan få ekonomisk hjälp.

Babblarna-illustratören förlorade i Arbetsdomstolen. Nu föreslår Svenska tecknares styrelse att man ska gå in med 1,2 miljoner kronor för att täcka drygt en tredjedel av rättegångskostnaderna, uppger Sveriges Radios ”Kulturnytt”.

TT Text

I höstas avgjordes fallet i Arbetsdomstolen som slog fast att det är förlaget Hatten som äger upphovsrätten till illustratören Ola Schuberts figurer, inte Schubert själv. Han dömdes till att betala inte bara sina egna utan även motståndarpartens rättegångskostnader, sammanlagt drygt 3,8 miljoner kronor, enligt Sofia Jerneck, förbundsordförande för Svenska Tecknare.

Läs mer: Förlaget vinner strid om ”Babblarna”

Hon ser fallet som ett principärende och konstaterar att domstolen tolkat de upphovsrättsliga principerna på ett för tecknarna oväntat sätt.

– Ska en upphovsperson plötsligt kunna förlora sina rättigheter utan att det definierats genom avtal? Den här domen öppnar för det och det är någonting som vi behöver titta noga på och jobba vidare med, säger Sofia Jerneck till ”Kulturnytt”.

Styrelsens förslag ska behandlas av medlemmarna under ett extrainsatt årsmöte torsdag 16 januari.

Läs mer: Konflikt skuggar ”Babblarnas” miljonframgångar