Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-17 20:20

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/bombshell-rorigt-om-sexism-pa-fox-news/

Filmrecensioner

”Bombshell” rörigt om sexism på Fox News

Oscarsnominerade Charlize Theron och John Lithgow i ”Bombshell – när tystnaden bryts”. Foto: Hilary B Gayle

Dramat om metooskandalen på Fox News är en stark berättelse men blir tyvärr lite för virrig för sitt eget bästa, tycker Helena Lindblad. 

Nyligen berättade nyhetsankaret Megan Kelly att hon hade tvingats ”snurra” för Roger Ailes, före detta chef för den konservativa nyhetskanalen Fox News. Hon sade också att hon skulle ge mycket för att ha det ogjort. Kelly refererar till den mest perversa scenen i högaktuella ”Bombshell – när tystnaden bryts”. Det handlar om den Oscarsnominerade Margot Robbies fiktiva rollfigur, en blandning av verklighetens många utsatta kvinnor, som tvingas visa upp sig och sina ben under ett jobbmöte med bossen Ailes.

Många kanske redan har sett ”The loudest voice” med en oigenkännligt uppsvälld Russel Crowe i huvudrollen. En skarpsynt och engagerande HBO-serie som främst skildrar hur mediemannen Roger Ailes byggde upp sin roll som allsmäktig härskare på Fox News, efter att han coachat republikanska presidentkandidater i decennier. ”Bombshell ...” fokuserar i sin tur på de kvinnor som sakta men säkert byggde upp det anklagelseberg om sexuella trakasserier som slutligen fick Ailes på fall – och som förebådade hela metoorevolutionen. I verkligheten fick Ailes sparken 2016 och jobbade sedan ett tag som Trumprådgivare innan han avled våren 2017.

Nicole Kidman som Gretchen Carlson i ”Bombshell – när tystnaden bryts”. Foto: Splash News

Nicole Kidman spelar rollen som Fox & Friends-programledaren Gretchen Carlson, kvinnan som först gjorde slag i saken och stämde Ailes för sexuella trakasserier. I ”Bombshell...” spelar rollfiguren Carlson tredjefiolen. Filmen fokuserar i stället på Fox mest framgångsrika ansikte Megyn Kelly (Charlize Theron i ännu ett imponerande förvandlingsnummer – även hon Oscarsnominerad). 

Kelly kämpar, liksom verklighetens förlaga, med att hantera hur hon blir behandlad som en ”menshäxa” av den dåvarande presidentkandidaten Donald Trump när hon jobbmässigt ifrågasätter hans kvinnosyn. En annan dramaturgisk drivkraft är att Kelly länge vacklar ifråga om Ailes. Å ena sidan har han som chef gett mycket support och hjälpt henne bygga sitt varumärke, å andra sidan har han varit närgången mot henne också. 

Att alla kvinnor är stajlade som blonda barbiedockor i tajta klänningar och perfekt fönat hår, gör inte saken enklare.

Det som dessvärre försvagar filmen är att den känns både rörig och virrig. Att alla kvinnor är stajlade som blonda barbiedockor i tajta klänningar och perfekt fönat hår, gör inte saken enklare. Theron och Robbie lyckas i alla fall så småningom sticka ut och känns rätt mänskliga, men stackars Kidman försvinner in i tapeten. John Lithgow, så värdig som Winston Churchill i ”The crown”, tvingas spela Roger Ailes som ett vandrande, diaboliskt köttberg. Ett flämtande monster mer än en människa. Inte särskilt subtilt.

Författaren Charles Randolph, som åstadkom ett finessrikt storverk med manuset till finanskrissatiren ”The big short”, har inte alls hittat lika rätt i den här historien. Jag märker att jag får kämpa en hel del i början för att över huvud taget känna sympati för alla kvinnorna i filmen och deras jobbval, när man tänker på vad Fox News och Trumps gamla favoritprogram Fox & Friends gjort för det offentliga politiska samtalet – och för president Trumps egen status. 

Men samtidigt finns det förstås ändå en stark berättelse i ”Bombshell...” som man inte kan låta bli att drabbas av. En story om en sorts arbetsplats vars inbyggda konkurrensfaktorer bland annat gjort att män som Roger Ailes kunnat härja fritt i många år innan någon vågat stoppa honom. 

Se mer. Tre andra filmer av regissören Jay Roach: ”Släkten är värst” (”Meet the parents”, 2000), ”Dinner with schmucks” (2010) och ”Trumbo” (2015).

Läs också: Här är människorna bakom Fox-skandalen och Så stor makt får Fox över nästa presidentval 

Läs fler filmrecensioner i DN