Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 07:56

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/det-ar-en-stor-tragedi-att-sara-danius-har-gatt-bort/

Kultur

”Det är en stor tragedi att Sara Danius har gått bort”

Bild 1 av 2 Sara Danius år 2015.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 2 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Egensinnig, briljant och humanistisk – en modig person som vågade rensa upp i Svenska Akademien.

Så minns vänner och kollegor Sara Danius efter beskedet om hennes bortgång, som möts av stor sorg i Kultursverige. Även kung Carl XVI Gustaf sörjer henne.

”En stark kulturpersonlighet har lämnat oss alldeles för tidigt”, skriver han. 

Kung Carl XVI Gustaf är en av dem som sörjer Danius bortgång. På Hovets hemsida skriver han: ”Jag har tagit emot det sorgliga beskedet om professor Sara Danius bortgång. I hennes roll som Akademiens ständiga sekreterare hade jag förmånen att regelbundet ha möten och intressanta samtal med Sara Danius. En stark kulturpersonlighet har lämnat oss alldeles för tidigt. Mina tankar går till hennes familj och närstående.”

Sara Danius systrarna Eleonora von Essen och Aurora Stark har skickat en sista hälsning till Sara Danius på Instagram. 

”Sov gott min syster, sov gott hela världens Sara”, skriver von Essen. 

Aurora Stark: ”I dag blev världen en fattigare plats. Vila i frid, älskade, storslagna Sara”.

Statsminister Stefan Löfven kommenterar Sara Danius bortgång till DN. 

”Sara Danius var en modig person som gjort stort avtryck. Det är en förlust för oss alla att hon nu gått bort efter en tids sjukdom, men ändå mitt i sin verksamma gärning. Mina tankar går till hennes familj och närmaste”, skriver statsministern.  

Författaren och översättaren Aris Fioretos var nära vän till Danius och kommenterar hennes bortgång i ett mejl till DN. 

”Trettio års vänskap är inte lätt att sammanfatta. Den Sara jag kände var orädd, klartänkt, omtänksam, full av påhitt och lidelse. Hon kunde konsten att stärka en i svåra stunder, och glira en för ovett. Hon krävde aldrig mer av andra än av sig själv. Det hände att hon överdrev; då förlorade hon känslan för gränser. Men jag vet inte om hon någonsin insåg det. Hon antog att varje människa var som hon själv: både praktfull och tålig, stolt och saklig. Kort sagt: grandios”, skriver han. 

Författaren och företagsekonomen Agneta Stark sörjer Sara Danius bortgång djupt. 

– Sara var en kär vän med ett sprakande intellekt. Hon hade ett varmt sinne för livets alla väsentligheter. 

Agneta Stark minns särskilt samtalen mellan hennes man – författaren Sven Lindqvist som gick bort i våras – och Sara Danius.

– Det är alldeles för många begravningar det här året. Jag glömmer aldrig samtalen här vid vårt köksbord. Hon och Sven diskuterade stil och författarskap med en sådan intensitet. Det var inte många som kunde diskutera på det sättet. Sara Danius var en makalös tillgång.

Den före detta akademiledamoten Sara Stridsberg tog strid för att Sara Danius skulle vara kvar som Akademiens ständiga sekreterare. Nu sörjer hon sin vän och tidigare kollega.

– Jag är så ledsen för att hon förlorar sitt liv och för att världen förlorar henne. Det är en sorg, säger hon till TT.

Daniel Sandström, som var Sara Danius förläggare på Bonniers, säger att allt just nu bara är sorgligt och ofattbart. 

– Jag tänker på hennes familj, allt hon hade kvar att göra. Man får inte glömma bort allt hon uträttade. Sara var en unik författare, hon var en humanist som hade både bredd och spets – det är väldigt ovanligt, säger han. 

Han menar att Danius inte bara var en skicklig forskare, utan även en duktig journalist, essäist och författare. Samtidigt kunde hon skriva om en rad olika ämnen – texter, fotografi, mode och musik. Hon såg ingen motsättning mellan att vara professor och gilla populärkultur som David Bowie och Aretha Franklin, menar han.

– Framför allt tänker jag på henne som briljant och modig, hon var trogen sig själv i det hon skrev, säger Daniel Sandström.

Agneta Pleijel träffade bland annat Sara Danius i samband med att hon fick Akademiens nordiska pris förra året. Att Danius avgick i spåren av Akademikrisen ser hon som en förlust.

– Jag stödde henne och hoppades väldigt mycket att det som hände inte skulle ha hänt; Horace Engdahls väldigt hårda angrepp och utdrivning av henne ur Akademien. För det var en utdrivning. Det beklagade jag väldigt mycket. 

– Man måste komma ihåg henne som en mycket begåvad kvinna men naturligtvis egensinnig. Jag kan mycket väl tänka mig att hon skaffade sig fiender för att hon var så rätlinjig men hon hade den styrka som behövdes, säger Agneta Pleijel.

Författaren Gabriella Håkansson var en av de 18 kvinnor som gick ut och vittnade om Kulturprofilen i Dagens Nyheter. Något som hon menar till stor del var Sara Danius förtjänst.

– För oss som gick ut och berättade om övergreppen som hade skett betydde Sara Danius otroligt mycket. Vi hade så mycket emot oss och framför allt hade vi Akademien och Horace Engdahl emot oss som ifrågasatte våra utsagor, säger hon.

Att Sara Danius gick i bräschen för striden att rensa upp ”rötan” i Akademien gjorde att hon blev en frontfigur och gav tyngd åt det hela, menar Gabriella Håkansson.

– Hon gjorde så väldigt mycket och det är nog väldigt många som har anledning att känna tacksamhet men också beundran för att hon var så modig. Det är sällsynt att en kvinna går ut och själv tar striden i media och offentligheten men hon var så stark i det. Och så värdig, säger Håkansson.

Eva Hamilton satt i Dramatens styrelse tillsammans med Sara Danius. Då åt de lunch ibland. Hon säger att Danius alltid var spännande att prata med. 

– Hon var en extraordinär kvinna, ”one of a kind”, ingen dussinperson på något sätt. Hon kunde vara väldigt stram, men under sin stramhet hade hon humor och kunde uttrycka sig ganska beskt och drastiskt. 

Eva Hamilton noterar också Danius intresse för haute couture.

– Hon kunde fördjupa sig i klädda knappar och olika ställningar som bars under kjolar.

Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap, var med och anställde Sara Danius vid Stockholms universitet. Cullhed var också en av dem som valde in Sara Danius till Kungliga Vitterhetsakademien där hon var ledamot. Han menar att hon var en unik forskare.

– Det är bedrövligt att få en sådan här nyhet om en så fantastisk forskare som hon var. Det känns sorgligt att tala om en människa som Sara i imperfekt. Hon är en begåvning som vi inte har sett många av inom litteraturvetenskapen. 

Kulturminister Amanda Lind kommenterar Sara Danius bortgång i ett sms till DN.

”Sara Danius blev en stark ikon genom sitt skarpa intellekt, sina texter, men också genom att visa stort mod och integritet. Hon var en stark kulturpersonlighet som nu lämnat oss alldeles för tidigt. Hon gjorde ett betydande avtryck hos många och det var med sorg jag tog emot beskedet om hennes död. Mina tankar går till Saras närmsta”, skriver hon.  

Kondoleanserna strömmar även in på Twitter från olika håll.

”Vi kommer minnas dig. Din integritet. Ditt mod.” skriver journalisten Alexandra Pascalidou.

Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare: ”Så sorgligt att höra att Sara Danius lämnat oss. Hon var en modig människa, en förebild.”

https://twitter.com/BuschEbba/status/1182963857171668992

Partiledaren Jonas Sjöstedt (V): ”Sara Danius, så sorgligt”. 

Miljöpartiets språkrör Per Bolund: ”...Sverige blir ett fattigare land utan Saras integritet och mod att ifrågasätta unkna och ojämställda strukturer. Mina tankar går till de anhöriga”. 

”Med Sara Danius förlorar Sverige en av sina finaste humanister. Hon var i alla avseenden lysande. Nu blir det gråare i Sverige.”, skriver idéhistorikern Sven-Eric Liedman.

https://twitter.com/svenericliedman/status/1182952883928682496

Centerledaren Annie Lööf skriver på Instagram: ”Sara, vi kommer sakna dig! Vi kommer sakna din frimodighet, din integritet, ditt mod. Din kamp för jämställdhet och kvinnors ledarskap. Din kärlek för orden och för konsten. Såväl din stjärnglans på fina middagar som din prestigelöshet när du inspringande, osminkad direkt från sängen, kommer till vår lunch i våras”. 

Biskop Antje Jackelén beklagar bortgången och sänder en tanke till alla som sörjer Sara Danius.

https://twitter.com/BiskopAntje/status/1182953488650850304?s=20

Läs mer:

Sara Danius är död

Åsa Beckman: Sverige har mist en modig kvinna

Sara Danius – från croupière till första kvinna som ständig sekreterare

Akademiens ständige sekreterare: Sara Danius kommer vara djupt saknad