Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 06:17

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/fem-snabba-fakta-om-2018-ars-nobelpristagare-olga-tokarczuk/

Kultur

Fem snabba fakta om 2018 års Nobelpristagare Olga Tokarczuk

Bild 1 av 2 Nobelpriset i litteratur 2018 har tilldelats Olga Tokarczuk.
Foto: James Veysey/TT
Bild 2 av 2
Foto: Jonas Lindkvist

Nobelpriset i litteratur för 2018 har tilldelats den polska författaren Olga Tokarczuk. Men vem är hon? DN:s Helena Lindblad bjuder på ett svar i fem punkter.

Psykolog i dreadlocks. Född 1962 och uppvuxen i sydvästra Polen. Romanförfattare och poet, utbildad psykolog. Dessutom jobbade hon också som lärare i kreativt skrivande. Delar sin tid mellan bostaden i Wroclaw och småstaden Klodzko vid gränsen mot Tjeckien. Känd för sin dreadlocksfrisyr. 

Debuten. Redan 1979 fick hon noveller publicerade i en tidskrift. Själva bokdebuten kom 1993, med en roman som utspelar sig i 1600-talets Frankrike och Spanien. 

Mest kända verk. Genombrottet kom 1996 med ”Gammeltida och andra tider” (på svenska 2006). Andra uppmärksammade verk är ”Daghus, natthus” (på svenska 2005) och ”Löparna” (på svenska 2009). ”Jakobsböckerna” från 2015 är hennes senaste roman. Den handlar om en rörelse för att konvertera judar till kristendomen på 1700-talet. 2018 kom novellsamlingen ”Spel på många små trummor” på svenska. Alla svenska översättningar är gjorda av Jan Henrik Swahn, och utgivna av Ariel förlag.

Hon har två gånger tilldelats Nike, Polens finaste litterära utmärkelse. Och 2018 fick hon det internationella Man Booker-priset i England. Hennes böcker finns översatta till 30 språk.

Läs mer: Michael Winiarskis intervju med Olga Tokarczuk 

Politiskt engagemang. Är engagerad i Polens gröna parti. Har blivit hårt attackerad av företrädare för regeringspartiet Lag och rättvisa, kallats ”antipolsk” och blivit utsatt för svåra hat- och hotattacker på sociala medier. Är vegetarian och uttalad feminist.

Svenska Akademiens motivering. ”För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform.”

Läs mer: Nobelprisen i litteratur 2019