Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 04:16

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/fredrik-ljungkvist-trio-for-samtal-med-olika-generationer-av-jazzmusiker/

Skivrecensioner

Fredrik Ljungkvist Trio för samtal med olika generationer av jazzmusiker

Mattias Wellin, Fredrik Ljungkvist och Jon Fält i Fredrik Ljungkvist Trio. Foto: Fredrik Ljungkvist

Även när han ger ut musik med liten grupp – för första gången på tolv år – är Fredrik Ljungkvists uttryck ”larger than life”. Och gästerna är många.

På sin första, egna skiva med liten grupp på hela tolv år kopplar saxofonisten Fredrik Ljungkvist ett grepp som delvis speglar hans bakgrund. Instuckna bland originallåtarna finns stycken av Roland Keijser, Thelonious Monk och Bill Evans – utgångspunkter som väl bara Ljungkvist själv vet riktigt vad de innebär men som har något slags gemensamt i den själfullhet och känsla av ”larger than life” som i så hög grad präglar Ljungkvist eget uttryck.

Med Mattias Wellin på bas och Jon Fält på trummor opererar han utan ackordinstrument, men på vissa spår hörs även sångerskan Sofia Jernberg och de båda pianisterna Max Agnas och Göran Strandberg.

Det är ett samtal mellan olika generationer av jazzmusiker, som Ljungkvist leder – vid tillfälle helt ensam - med ömsom stor skönhet, ömsom explosioner av ren kreativitet.

Bästa spår: ”So-do-so-do-re”

 

Läs fler musikrecensioner av Johannes Cornell, till exempel om den ovanliga precisionen hos Johan Arrias.