Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 19:40

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/fritt-fall-for-forsaljning-av-tryckta-bocker-2019/

Kultur

Fritt fall för försäljning av tryckta böcker 2019

Bokhandeln minskar sin försäljning med 5,1 procent, dagligvaruhandeln med 9,1 procent. Foto: Robert Henriksson

Första halvåret 2019 såldes 7,6 procent färre pappersböcker än motsvarande halvår i fjol. Humaniora minskar med 13 procent. Även barn- och ungdomsböcker går ned. Samtidigt ökar försäljningen av digitala abonnemangsböcker med 25 procent.

Räknat i antal exemplar ökar den totala försäljningen med 5,1 procent under första halvåret 2019 jämfört med samma period under föregående år. Det framgår i en ny halvårsrapport från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen. Ökningen beror dock enbart på digitala abonnemangstjänster, som exempelvis Storytel och Bookbeat, där försäljningen ökade med 25 procent. 

Om man istället räknar i kronor visar statistiken på en total försäljningsminskning på 0,4 procent jämfört med första halvåret 2018. 

På lång sikt är det viktigt att bokbranschen är så livskraftig att man kan ha drägliga villkor för författare och förlag, för annars kommer det bara finnas plats för författare som är ekonomiskt oberoende.

Bortsett från försäljningen hos digitala abonnemangstjänster minskar den totala bokförsäljningen med 5,2 procent räknat i kronor och 7,6 procent i antal exemplar. Fysisk bokhandel minskar med 5,1 procent, internetbokhandel och bokklubbar med 4,8 procent och dagligvaruhandel med 9,1 procent.

– Det är dramatiskt. Som helhet är det en uppgång i volym tack vare att folk läser mer digitalt, men det visar på en stark förskjutning i konsumentbeteende. För traditionella återförsäljare är det oroväckande nyheter, säger rapportförfattaren Erik Wikberg, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

Det kan också vara dåliga nyheter för förlag och författare, eftersom intäkterna från strömmade ljudböcker är lägre än från tryckta böcker. Förläggareföreningen pekar på att vissa tryckta förstaupplagor numera halveras. 

– Lyssning är det klart billigaste formatet för konsumenter. Även om den totala försäljningen ökar i volym får branschen svårare att få in tillräckligt med pengar. På lång sikt är det viktigt att bokbranschen är så livskraftig att man kan ha drägliga villkor för författare och förlag, för annars kommer det bara finnas plats för författare som är ekonomiskt oberoende, säger Erik Wikberg.

En stor förlorare är genren humaniora, där försäljningen går ned med 13,5 procent. För första gången på flera år faller även försäljningen av barn- och ungdomslitteratur, med 4,8 procent. Störst är minskningen i kategorin 6-9 år, där det såldes 8 procent mindre räknat i kronor.

– Barn- och ungdomsböcker har ökat sin försäljning sedan 2013, så det kan vara naturligt med en nedgång nu. Dels kan det vara en utmaning för barn och unga att läsa när det finns så många andra alternativ i form av tv, sociala medier, musik, spel och poddar i det nya medielandskapet. Dels har vi sett i andra undersökningar att barns läsning inte har ökat i samma takt som försäljningen av barn- och ungdomslitteratur, säger Erik Wikberg.

En annan förklaring till försäljningsnedgången av tryckta böcker kan vara att första halvåret 2018 rymde flera fenomentitlar, inte minst inom genren humaniora. Storsäljande böcker som nämns i rapporten är ”Factfulness” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, ”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling, Food Pharmacy-böckerna av Lina Nertby Aurell och Mia Clases samt ”Omgiven av idioter” av Thomas Eriksson.