Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 22:35

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/henrik-brandao-jonsson-det-ar-oroande-att-sebastiao-salgado-far-stalla-ut-pa-fotografiska/

Kultur

Henrik Brandão Jönsson: Det är oroande att Sebastião Salgado får ställa ut på Fotografiska

Sebastião Salgado på Fotografiska Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sebastião Salgado var en föregångare bland fotografer som visat på rovdriften av planeten. Men i hemlandet Brasilien är han hårt kritiserad av miljövänner efter att ha försvarat det skandalomsusade gruvbolaget Vale.

När den världsberömde fotografen Sebastião Salgado hade vernissage för sin senaste fotoutställning i Brasilien spreds en oro att utställningen skulle attackeras av miljöaktivister. 

Hur kan det komma sig att en fotograf som var bland de första att avslöja förstörelsen av planeten, nu hatas av miljövänner i sitt eget hemland?

För snart fyra år sedan brast dammen till järnmalmsgruvan utanför staden Mariana i Brasilien och dödade nitton personer. Sextio miljarder liter giftigt gruvavfall forsade ned i floden Rio Doce och förgiftade dricksvattnet för miljoner brasilianare. 

En av de drabbade var Sebastião Salgado som drev ett miljöinstitut längs floden. När reportrar frågade Salgado vad han tyckte om katastrofen tog han det ansvariga gruvbolaget i försvar. Häpna reportrar trodde inte sina öron. Hur kunde en av Brasiliens främsta miljövänner ta världens största järnmalmsbolag i försvar? Det visade sig att när Salgado genomförde sitt fotoprojekt ”Genesis”, som tog åtta år att genomföra, var det brasilianska gruvbolaget Vale hans främsta sponsor.

Ett av Brasiliens största nyhetsmagasin, Época, frågade Salgado om han inte kände sig obekväm med att både vara miljövän och ta emot pengar från ett företag som låg bakom Brasiliens värsta miljökatastrof.

– Nej, svarade Sebastião Salgado. Vi behöver dessa företag i det samhälle vi lever i. Jag är nästan säker på att min bil, och din bil, är tillverkade av järnmalm från denna gruva.

Tre år efter Salgados uttalande brast ytterligare en damm i Brasilien som drevs av hans sponsor. Denna gång dog 270 människor och orsakade ännu en miljökatastrof.

Salgados bilder från guldgruvan Serra Pelada är några av de mäktigaste jag sett. En av hans fotoböcker står i min bokhylla. Att han nu ägnar sig åt greenwashing av världens största järnmalmsbolag är sorgligt. Salgado har blivit fotokonstens Daniel Ortega. Han inledde sin karriär som avslöjare av miljöförstörelse och avslutar den med att försvara miljöförstörare. Att han tillåts ställa ut på Fotografiska är oroväckande.