Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 00:35

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/iranska-journalister-avgar-i-protest-efter-nedskjutning-av-passagerarflygplan/

Kultur

Iranska journalister lämnar i protest efter nedskjutning av passagerarflygplan

Protester i närheten av universitetet i Teheran, 11 januari. Foto: AFP

Flera journalister och programledare i Iran lämnar sina jobb och ber om ursäkt för att de spridit lögner, rapporterar The Guardian. Det är en del av ett ökat motstånd efter att felaktig information spridits om det passagerarflygplan som sköts ned och dödade 176 människor, däribland 17 svenskar.

The Guardian rapporterar att två nyhetsankare som arbetade för Irans statliga tv-bolag, Irib, har lämnat sina jobb och samtidigt meddelat att de aldrig mer kommer att arbeta för tv eller för andra medier. Dessutom har en tredje journalist i ett Instagraminlägg bett publiken om ursäkt för att hon ”i 13 år berättat lögner för er”. 

Tidningen beskriver journalisternas beslut som en del av ett ändrat tonläge från iranska medier efter att ett passagerarflygplan med destination Kiev i förra veckan sköts ned av iranskt luftvärn. Nyhetsbyråer med nära band till regimen har, ovanligt nog, börjat rapportera viss information om pågående gatuprotester samtidigt som flera organisationer som företräder iranska journalister riktar kritik mot den felaktiga information som spridits.

De första dagarna efter flygkraschen förnekade Iran att passagerarflygplanet skjutits ned. ”En sak kan vi säga med säkerhet, och det är att flygplanet inte träffades av en robot”, sade bland annat landets chef för trafikflyg Ali Abedzadeh, enligt flera nyhetsbyråer. En rad andra uppgifter framkom dock, bland annat genom videoklipp och information till utländska säkerhetstjänster, som talade för att planet skjutits ned.

På lördagen gjorde den iranska regimen en tvärvändning och erkände att planet av misstag skjutits ned. Hanteringen av händelsen har skapat missnöje och vållat nya demonstrationer i landet, bland annat vid universiteten i storstäderna Teheran och Isfahan. Som DN rapporterade på måndagen försöker regimen försvåra rapporteringen om missnöjesyttringarna, något som inte är ovanligt i landet som rankas på plats 170 av 180 i det pressfrihetsindex som sammanställs av Reportrar utan gränser.

Läs mer

Erik Ohlsson: Hårdare tongångar i de iranska protesterna – men inga tecken på att regimen vacklar

Trump om hotet från Soleimani: ”Spelar ingen roll” 

Frågorna som Statens haverikommission ska ställa till Iran