Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 05:43

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/kina-kritiserar-svenskt-yttrandefrihetspris-kommer-att-drabbas-av-konsekvenser/

Kultur

Kina kritiserar svenskt yttrandefrihetspris: ”Kommer att drabbas av konsekvenser”

Under en protest 2016 försöker en aktivist sätta upp en bild på Gui Minhai på en kinesisk myndighetsbyggnad. Foto: Vincent Yu

Kina kritiserar Svenska PEN för att ha tilldelat fängslade förläggaren och författaren Gui Minhai 2019 års Tucholskypris. 

”Han är en lögnmakare och en ryktesspridare”, står det i ett uttalande som publicerats på kinesiska ambassadens hemsida. 

55-årige Gui Minhai greps av kinesiska myndigheter i samband med en resa som han gjorde till Thailand i oktober 2015. Han har sedan dess varit isolerad från omvärlden och Kinas agerande har fördömts världen över. 

Svenska PEN meddelade i veckan att de vill hylla förläggaren med 2019 års Tucholskypris. Som motivering underströks Minhais arbete med förlaget med bas i Hongkong. 

”Han skrev själv och publicerade andra. Ett arbete i yttrandefrihetens tjänst. För detta fängslades Gui Minhai. Priset ges till hans outtröttliga arbete för det fria ordet, till stöd för hans frigivning och rätt att återuppta sin publicistiska verksamhet”. 

Kina väljer nu att kritisera Svenska PEN via ett skriftligt uttalande på kinesiska ambassadens hemsida. De beskriver Gui Minhai som en kriminell och en ”lögnmakare och ryktesspridare”. 

”Det är inte bara en ren fars utan också en hån mot äkta yttrandefrihet och ett slag i ansiktet på Svenska PEN i sig”, står det i uttalandet. 

Ambassaden kräver vidare att PEN ska dra tillbaka priset och ”sluta politisera fallet”. 

”De som har skapat denna fars ignorerar Guy Minhais vilja och agerar på eget initiativ, självrättfärdigt och arrogant. De kommer säkert att drabbas av konsekvenserna av sina egna handlingar”, skriver ambassaden vidare. 

Jesper Bengtsson är ordförande i Svenska PEN och säger att organisationen inte kommer att hörsamma Kinas krav. 

– Vi är en organisation som arbetar för litteraturens yttrandefrihet och vi delar ut priser till dem som vi tycker förtjänar det, säger han. 

Och fortsätter: 

– Som jag ser det är det här ytterligare ett exempel på att Kina försöker blanda sig i yttrandefriheten i Sverige. Och det är allvarligt men inget nytt egentligen, säger han. 

DN söker svenska utrikesdepartementet för en kommentar. 

Läs mer: Björn Wiman: Fallet Gui Minhai borde angå oss alla