Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 14:40

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/mia-holmgren-toppdiplomat-med-bamse-som-vapen-mot-trump/

Kultur

Mia Holmgren: Toppdiplomat med Bamse som vapen mot Trump

Olof Skoog. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog tar till både Bamse och Astrid Lindgren när han konfronterar Trump och FN:s säkerhetsråd, skriver DN:s Mia Holmgren. 

När Olof Skoog under en lunch försökte förmå USA:s president Donald Trump att inte lämna kärnenergiavtalet med Iran drog han till med ett citat av Bamse: ”Är man är stark måste man vara snäll”. 

FN-ambassadören försökte förmå stormakten att använda sitt mjuka inflytande i samarbetet med andra länder, men Trump avbröt honom med ett häpet skratt. ”USA är visst snällt”, sa presidenten, pekade med sin gaffel på ambassadörerna från Kina och Ryssland och hävdade att det i stället är de som bör lära av den svenska seriefiguren.

Det är spännande att lyssna när Olof Skoog berättar om vad som händer bakom de diplomatiska kulisserna. Ett av hans första uppdrag för 30 år sedan var att försöka smuggla Fidel Castros dotter Alina från Kuba till Sverige om hon så önskade. Han oroas över USA:s klimatpolitik, byggandet av nya murar och internationella avtal som bryts innan de ersatts av nya. Stora och allvarliga ämnen. Den enda dråpliga historien handlar om ett påtvingat karaokeframträdande på en galamiddag i Indonesien.

Som FN-ambassadör har Olof Skoog fått äran för Sveriges inval i säkerhetsrådet. Efter två år i hetluften är han uppenbart irriterad över stormakterna USA, Ryssland och Kinas cyniska agerande. Ofta hänger de hellre ut motståndare i stället för att kompromissa och fatta meningsfulla beslut. Den humanitära situationen för hundratusentals människor i Syrien eller Jemen blir sekundär. Den här gången tar Olof Skoog hjälp av Astrid Lindgren för att drämma till: ”Är du människa eller bara en liten lort?”

En röd tråd genom hela programmet är hans engagemang för en rättvisare värld. Mot slutet frågar han sig varför det är möjligt att få fram Coca cola till de avlägsnaste byarna i länder i Afrika, men inte el, utbildning, sjukvård och rent vatten. Varje dag satsas miljarder på att utveckla kärnvapen vars syfte är att aldrig användas men vi har inte förmågan att förse barnen i Liberia med en vettig framtid.

Läs fler recensioner av ”Sommar i P1” här