Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 15:03

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/moderniseringen-av-stockholms-teatrar-sinkas-pa-grund-av-konkurs/

Kultur

Moderniseringen av Stockholms teatrar sinkas på grund av konkurs

Foto: Magnus Hallgren/DN/TT

Renoveringen av både Stadsteaterns, Operans och Dramatens stora scener har bromsat in. Det anlitade holländska teknikbolaget har gått i konkurs.  

Uppdraget att byta Stadsteaterns övermaskineri på Stora scenen fick det holländska företaget Trekwerk. 

– Det är en entreprenad i 40-miljonersklassen som skulle vara klar i februari, men huset skall ju inte öppnas förrän till sommaren så vi har tidsmarginal, säger vd Sture Carlsson. Han understryker att den pågående renoveringen av fastigheten inte påverkas. 

– Eventuellt kan det holländska bolaget rekonstrueras. Vi avvaktar nu om vi behöver göra en kompletterande upphandling av det arbete som återstår. Det kan ju komma att kosta extra pengar.

Läs mer: Efter renoveringen: krympt repertoar på Kulturhuset Stadsteatern

Också Dramaten anlitade Trekwerk för att byta teknik på Stora scenen. Nu görs en ny upphandling. Teatern räknar inte med några stora ekonomiska förluster eller någon påverkan av nyöppnandet av teatern 9 januari. 

Dessutom har Kungliga Operan en pågående dialog med konkursförvaltaren om framtiden då Trekwerk inte levererat den utlovade tekniklösningen till deras stora scen. Situationen har dock hittills inte påverkat föreställningsverksamheten på operan.