Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 19:42

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/ola-larsmo-debattoren-ivar-arpi-flortar-med-hatarna/

Kultur

Ola Larsmo: Debattören Ivar Arpi flörtar med hatarna

FN:s Deklaration om mänskliga rättigheter måste uppenbarligen försvaras. Foto: Johan Nilsson/TT

SvD:s ledarskribent Ivar Arpi delar sig i två: finrumsdebattören och twittergormaren. Jag tror att det är en medveten mediestrategi, skriver Ola Larsmo i en replik om mänskliga rättigheter och asylrätten. 

Förra fredagen delade Svenskans ledarskribent Ivar Arpi denna tanke på twitter:

”Asylrätten bör upphävas. Den har spelat ut sin roll.” 

Att Arpi nu svarar är utmärkt (DN 10/9). Men han hänvisar i stället till en artikel från 2017 där han talade om något annat, nämligen hur asylrätten tillämpas i dag, med katastrofala konsekvenser. Det är en debatt där jag och alla människor med hjärta i kroppen har starka åsikter. Vi skulle kunna tala om kvotsystem: men det är en annan diskussion. Vad Arpi föreslog, och som fick många med mig att reagera så starkt, var att asylrätten helt enkelt skulle upphävas (DN 6/9).

Läs mer: Ola Larsmo: Menar Ivar Arpi att FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna är överspelad? 

Ordet är svårt att missförstå: ”upphävas” brukar betyda ”upphävas”. Inte ”tillämpas annorlunda”. Arpi säger en sak i tryck och en annan på twitter. I mina cyniska stunder tror jag att han mycket väl vet vad han gör. 

Hur avskaffar man en mänsklig rättighet? Man ogiltigförklarar de dokument där den slås fast. Min artikel, där jag citerade Arpis tweet, handlade inte i första hand om honom utan om hur stödet för FN:s Deklaration om mänskliga rättigheter alltmer undermineras. 

Deklarationen har sedan 1948 varit riktmärket för efterkrigstidens demokratier och bit för bit arbetats in i nationella lagstiftningar, som den svenska, och internationella överenskommelser. Utan att vara bindande har denna detaljerade definition av mänskliga rättigheter varit det internationella rättesnöret för ett demokratiskt statsskick: Om detta har det rått enighet från demokratisk höger till demokratisk vänster.

Läs mer: Ivar Arpi: Värnandet av asylrätten är ett grymt hyckleri 

Så är det inte längre. Dessa rättigheter framställs allt oftare av alt-right och andra högerpopulister som ett hot. Och asylrätten – alltså rätten att söka asyl från förföljelse, inte att med automatik den varsomhelst – är i Deklarationen kopplad till andra rättigheter – som yttrandefriheten och rätten att slippa utsättas för tortyr, för att nämna några. 

Arpi tar i sitt svar inte ansvar för det han sagt på twitter. Det är en strategi vi känner igen från andra opinionsbildare som bygger maktbaser på sociala medier: man talar med två röster. 

Arpi har i dag 90 000 följare på twitter. I hans svans ryms påhopp, hån och hatiska kommentarer mot hans meningsmotståndare. Det är inte hans ord, alltså kan han svära sig fri från övertrampen. Men jag har aldrig sett honom gripa in och styra upp de skrikmatcher han sätter igång. Det kan finnas fickor av anständighet också i den diskussionen, som jag missat. Men att ha tillgång till den där hatsvansen ger inflytande. Särskilt om man inte tycker sig behöva ta ansvar för att den hänger fast i den egna personen. 

Som vi vet är det fler opinionsbildare än Arpi som förstått att spela på denna dubbelhet. Alltså kan man på twitter säga att mänskliga rättigheter ska avskaffas. Sedan kan man i tidningen hävda att man sade något annat.

Jag tror det där är en medveten mediestrategi, att dela sig två: finrumsdebattören och twittergormaren. Men sociala medier fungerar inte längre som maskspel och ironiskt klangrum: politiken där är sedan länge på riktigt. Till sist får alla klart för sig vem man är.

Läs mer: Värnanden av asylrätten är ett grymt hyckleri 

Läs mer: Vad menar egentligen Ivar Arpi?