Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 14:57

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/pen-international-fordomer-angreppet-fran-kinas-ambassad-vi-forfaras/

Kultur

Pen International fördömer angreppet från Kinas ambassad: ”Vi förfäras”

Jennifer Clement, generalsekreterare Pen international Foto: Martin Brusewitz

Pen International fördömer agerandet från Kinas ambassad efter att Svenska Pen prisbelönat förläggaren Gui Minhai. 

”Vi förfäras av att de mottagit hot från den kinesiska ambassaden som svar på detta beslut”, säger generalsekreteraren Jennifer Clement i ett uttalande. 

Kinesiska ambassadens angrepp mot Svenska Pen kom efter att organisationen i förra veckan offentliggjort att årets Tucholskypris tilldelas den fängslade författaren och förläggaren Gui Minhai. Ambassaden kallade honom för ”lögnmakare” och krävde att Svenska Pen ska dra tillbaka priset: 

”De som har skapat denna fars ignorerar Gui Minhais vilja och agerar på eget initiativ, självrättfärdigt och arrogant. De kommer säkerligen att drabbas av konsekvenserna av sina egna handlingar”, skrev ambassaden.

Uttalandet har fördömts från flera håll, bland annat av utrikesminister Ann Linde (S). Nu går även Pen International ut till stöd för de svenska kollegorna. I ett uttalande fördömer organisationen ambassadens agerande och upprepar kravet att Gui Minhai omedelbart ska friges.

Generalsekreteraren Jennifer Clement påpekar i uttalandet att det inte är första gången som den kinesiska regimen försökt att ”skrämma de som uppmärksammar det rättsvidriga fallet mot Gui Minhai”.

– Oavsett vilka tvångsmedel de kinesiska myndigheterna tar till kan de inte radera ut fakta i fallet: Gui Minhai kidnappades, försvann i flera månader, tvingades till en filmad bekännelse och är än i dag kvar i fängelse, bara för att han publicerat böcker som är kritiska mot kinesiska myndigheter, säger Jennifer Clement och fortsätter:

– Vi stöttar till fullo Svenska Pen och dess beslut att tilldela Gui Minhai Tucholskypriset och vi förfäras av att de mottagit hot från den kinesiska ambassaden som svar på detta beslut.

Läs mer

Starka reaktioner efter Kinas angrepp på Pen

Kina kritiserar svenskt yttrandefrihetspris: ”Kommer att drabbas av konsekvenser”

Svenska medier får ”anmärkningar” från Kina