Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 02:10

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/per-wastberg-vill-ta-bort-de-externa-ledamoterna-i-nobelkommitten/

Kultur

Per Wästberg vill ta bort de externa ledamöterna i Nobelkommittén

Svenska Akademiens Per Wästberg. Foto: Fredrik Funck

Per Wästberg vill att Svenska Akademien ska lägga ner den nuvarande modellen med externa ledamöter i Nobelkommittén. 

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har dock tidigare uttryckt en motsatt uppfattning.

Svenska Akademiens Per Wästberg säger till DN att Kristoffer Leandoers beslut att lämna Nobelkommittén inte kommer att få några negativa konsekvenser.

– Jag bekymrar mig inte, det är ingen fara. Kristoffer Leandoer har ju inte varit emot att ge Handke priset, han har sagt att det är hundra procent litterärt berättigat. Det är ju bara meningen att den här kommittén ska vara ett år till. Vi har ju de ordinarie ledamöterna kvar liksom tre av de mest aktiva externa – de som verkligen har gjort någonting i just det här sammanhanget, säger Per Wästberg till DN. 

De externa ledamöternas uppdrag sträcker sig till 2020. Men Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har för DN tidigare understrukit att han ser fördelar med externa ledamöter i Nobelkommittén också i framtiden:

– Alla andra Nobelkommittéer tar hjälp av externa sakkunniga på olika sätt. Det har Svenska Akademien också gjort, då man tagit in utlåtanden från andra håll. Jag tror att det är klokt även när det gäller litteratur att fortsätta med en ordning av det slaget. Det kan hända att man vill finjustera det här, men jag hoppas att man kommer att fortsätta med det, säger han.

Per Wästberg säger dock att den nuvarande ordningen upphör inom kort och att kommittén därefter återigen består av enbart ledamöter i Svenska Akademien.

– Det kommer att ske under nästa år säkerligen. Det sades från början att detta skulle vara i två år.

Beslutet att tilldela Nobelpriset till Peter Handke har väckt kraftiga reaktioner, inte minst stark kritik. Vad är din kommentar?

– Ja, men vi var eniga om valet. Det är det enda jag kan säga. Resten får du tala med Anders Olsson om, han ska ju tala till Handke i Konserthuset, jag ska tala till Olga Tokarczuk.

Riskerar kritiken kring Handke att växa när Kristoffer Leandoer nu lämnar kommittén?

– Nej, det har inte med det att göra. Leandoer tycker väl inte att han har fått chans att vara lika grundlig – det är orättvist på ett sätt: Vi som suttit i kommittén länge har ju fördjupat oss i författarskap i många år. Jag har läst Handke och yttrat mig om det i tio års tid i rad och om Olga i sex års tid, svarar han.

– Det är ojämnt det där så därför är det en ganska svår sits med de här externa ledamöterna, de har det inte lätt, de måste läsa så att ögonen blöder för att komma ikapp en smula, betonar Wästberg.

Så du anser inte att den nuvarande modellen med externa ledamöter är bra?

– Nej, det är den inte.