Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 12:59

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/sanna-nagot-slags-upplevelse/

Kultur

Sanna: Något slags upplevelse

Foto: Magnus Hallgren

Kåseri. Än är det möjligt att vara klar till lucia. Än är det möjligt att vara exemplarisk.

Jag förstår ju att det är nu man ska sätta upp pyntet. Stjärnor och stakar och hästar och ulltomtar. Börja laga mat.

Man måste inte duka riktigt än, men städa kan man göra. Garderoberna, man borde börja inifrån och ut, göra det ordentligt i år. Eller i alla fall utifrån och in, så att det är rent där det syns som mest, ja tvätta fönster borde man göra. Kanske är det fönstren som gör att allt känns så disigt. 

Katten är i alla fall vaccinerad. Man borde vaccinera sig mot influensan, hög tid nu och vem vill bli sjuk.

Ett problem om man sätter upp prydnaderna för sent, eftersom man tyst och lönlöst vill protestera mot att julhetsen börjar i oktober, är att de blir passé så snart att det nästan inte känns som någon idé att sätta upp dem alls. Förra året köpte vi julgran klockan fem i 18 den tjugotredje, till exempel. Det var inte exemplariskt.

Men än finns det tid att vara i tid.

Än kan jag vara färdig med klapparna till lucia och vara en god mor, ränna i affärerna mellan sex och åtta, men jag fått så svårt för det och vad ska jag förresten ha? Ingenting är prisvärt, alla prislappar slutar med 99. Behöver vi tvål och knäckebröd?

Katten måste få ett nytt halsband, hon har krånglat av sig två på ett par veckor, kanske är jag blödig men jag vill inte att hon ska känna det som att hon stryps. Uppenbarligen satt det för löst för nu är det borta. Katten är kvar, hon har börjat sova hoprullad i en skokartong. Hon väcker oss varje natt, kan man göra något åt det? 

Jag förstår inte hur prognoserna kan visa att julhandeln ska slå rekord igen, vi skulle ju inte köpa mer saker. Men det är ju barnen – ja, och barnen kan jag förstå, men vem köper julklappar till de vuxna, det är för mig obegripligt, såvida det inte är hemgjort eller något slags upplevelse man ger bort. En burk egen sylt eller en att få gå på spa eller rida eller så.

Julen är en ritual, men jag håller av dem som kommer, det är tur det.

Det blir ingen egen sill, men jag brukar baka knäckebröd så det behöver jag vid närmare eftertanke inte köpa. Katten blir alltid så tjock om vintern. Hur bantar man en hungrig katt, det skulle jag vilja veta.