Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/sebastiao-salgado-hyllas-och-kritiseras-nu-staller-han-ut-pa-fotografiska/

Kultur

Sebastião Salgado hyllas och kritiseras - nu ställer han ut på Fotografiska

Sebastião Salgados fotografier från 1986 visar Brasiliens guldgrävare. Han säger att det är en slump att han letade fram de gamla fotografierna, men i Brasilien är publiken skeptisk. Foto: Lotta Härdelin

Den hyllade fotografen Sebastião Salgado är aktuell med en ny utställning på Fotografiska i Stockholm. Men på hemmaplan grumlas hans rykte av ett kontroversiellt samarbete med landets kritiserade gruvindustri.

Fotografen Sebastião Salgado är tillbaka på Fotografiska. I utställningen ”Gold” riktar han ljuset mot arbetarna i Brasiliens guldgruva Serra Pelada, som han besökte 1986. På bilderna syns tusentals halvnakna män som klättrar uppför klena stegar från en stor grop. Tillsammans bildar de ett enormt myller, som inte liknar någonting annat. Några av bilderna tillhör hans mest ikoniska. Andra visas för första gången.  

– Du förstår, det var ett jobb som hade sovit i 33 år. Om jag hade dött hade ingen vetat att de här bilderna fanns, säger Sebastião Salgado.

Han har vigt 40 år av sitt liv till att dokumentera människans, djurens och naturens villkor. Det långa yrkeslivet har resulterat i en rad priser och flera utställningar. Nu senast den civilisationskritiska ”Genesis”, som ställdes ut på Fotografiska 2014. 

Hur kan något sådant här existera? Håret reste sig över hela min kropp.

Bakom varje utställning finns ofta många års arbete ute på fält och en gedigen tankeverksamhet. Men ”Gold” kom till av en slump. För tre år sedan skadade Sebastião Salgado knäna under ett arbete i regnskogen. Han opererades och blev tvungen att sitta stilla. Då beslutade han sig för att gå igenom gamla fotografier. 

– Jag visste att det var ett väldigt speciellt jobb, det finns så många olika aspekter av gruvan. Bland de här 52 bilderna som vi ställer ut är 35 helt nya för mig. När jag redigerade dem på nytt insåg jag hur mycket jag hade glömt, säger han.

Bilderna representerar för Sebastião Salgado slutet på en era. När de togs fanns inga maskiner i guldgruvan, bara ett maskineri av människor. 52.000 män som grävde med sina bara händer. Det var en syn som etsat sig fast i Sebastião Salgados minne.


– Jag hade sett bilder av gruvan förut, men när jag kom dit insåg jag att jag inte alls var förberedd. Hur kan något sådant här existera? Håret reste sig över hela min kropp, säger han och drar långsamt handen över armen. 

Sebastião Salgado har kallats för aktivist och har gjort sig känd för att dokumentera människans och planetens villkor. Foto: Lotta Härdelin

Alla fotografier är svartvita. Det är Sebastião Salgados signum. 

– Om jag fotograferar i färg kommer färgen vara viktigare än uttrycket. Det störde mig, säger han och förklarar att stilen till en början kom till av praktiska skäl, eftersom svartvita bilder motsvarade det han såg på negativen. 

De här killarna var inte slavar, de ville komma dit. De kom för guldet.

På Fotografiskas hemsida går det att läsa att Salgados fotografier kan ses som ett ifrågasättande av att ”den gyllene mänskliga potentialen slösas bort för att försvara ett fåtals monetära fortsatta övertag”. 

Någon sådan ambition verkar fotografen själv inte ha. Han säger sig vara mer intresserad av ”det mänskliga odjuret” och människans äventyrslust. 

Ur ”Gold” Foto: © Sebastião SALGADO

– De här killarna var inte slavar, de ville komma dit. De kom för guldet, säger Sebastião Salgado.

Han säger att gruvarbetarna kom från vitt skilda platser och samhällsskikt. Att till och med nuvarande presidenten Jair Bolsonaro var där och grävde. Och alla var på jakt efter samma sak – spänningen.

– Alla arbetare fick var sin påse. Ibland kunde det vara 100 gram guld i påsen, i andra fall tre kilo. Den som tog emot en stor påse guld hade möjlighet att köpa en gård, en traktor, börja ett nytt liv. Men det var ett lotteri, säger han och fortsätter:  

– Det handlade om äventyret, utmaningen, chansen. 

Ur ”Gold” Foto: © Sebastião SALGADO

När Sebastião Salgado tittar på bilderna i dag konstaterar han att drygt 30 år inte är så lång tid. Att det inte är någon stor skillnad på nu och då. 

– Mycket har hänt, men om du åker tillbaka kan du fortfarande känna lukten, höra oljuden. För mig var det en fantastisk upplevelse, och när jag ser de här bilderna känner jag att det är en hyllning till de här männen. Människan är en stor äventyrare! Det är det de här fotona säger mig.

Ur ”Gold”. Foto: © Sebastião SALGADO

Sebastião Salgados fotografiska gärning möts av stor beundran i hela världen. Men i hemlandet Brasilien får han stark kritik. Under arbetet med projektet ”Genesis” blev Sebastião Salgado sponsrad av gruvbolaget Vale, som legat bakom ett flertal katastrofer i landet. Dessutom tog han företaget i försvar efter en stor dammolycka där 19 människor miste livet. Sebastião Salgado förnekar att han har något samarbete med gruvbolaget i dag.

– Jag har ingen koppling till dem. De sponsrade mig för ett ögonblick, men det var många, många år sedan, säger han.

Fotografiska känner inte till samarbetet med Vale eller de uttalanden som gjort Sebastião Salgado kritiserad. 

– Nej, vi uppfattar honom verkligen som en person som står emot rovdrift. Han har ju ägnat hela sitt liv åt att gå omkring i heta djungler för att lyfta upp nackdelarna med rovdrift. Så nej, det känner vi inte till, säger Margita Ingwall, pr-chef på Fotografiska.