Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 02:46

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-maxida-marak-gor-hiphop-for-folk-som-inte-tycker-om-hiphop/

Skivrecensioner

Skivrecension: Maxida Märak gör hiphop för folk som inte tycker om hiphop

Maxida Märak har hunnit med mycket innan hon hunnit fram till sitt formella debutalbum,. Foto: Patrik Lindén

Trots att hon har så mycket hon vill uttrycka låter Maxida Märaks hiphop både banal och föråldrad. Och den jojk som fick henne att sticka ut har hon tonat ner.

Maxida Märak, jojkaren och sångerskan som lämnade folkmusik och bluegrass för att satsa på hiphop och pop, har ett starkt uttrycksbehov. Det är det mest positiva jag kan säga om detta debutalbum. ”Sorry om jag låter för djup” är första låtens första ord, men Märaks problem är inte att hon låter för djup utan att hon låter för banal. Andra textrader på skivan är ”räven raskar över isen” och ”den som inga pengar har han får gå med rumpan bar”.

Det är frestande att kalla ”Utopi” för barnmusik men det vore att förolämpa barns musiksmak. Snarare tillhör skivan den unikt svenska genren hiphop-för-folk-som-inte-tycker-om-hiphop. Beatsen låter tio år gamla och rappen som en sämre version av Petter.

Jojken, det som har fått Maxida Märak att sticka ut i den svenska popvärlden, har tyvärr tonats ned.

Bästa spår: ”Kommer aldrig lämna dig”

 

Läs fler musikrecensioner av Nicholas Ringskog Ferrada-Noli, till exempel om en Lana Del Rey som håller på att skala ner till kärnan.