Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 07:49

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-tobias-brostrom-ar-rafflande-pa-orchestral-works/

Skivrecensioner

Skivrecension: Tobias Broström är rafflande på ”Orchestral works”

Tobias Broström tonsätter Fröding med kluckande, knackande och kraschande rytmer. Foto: Nicklas Raab

Tobias Broström gör en urläckert välklingande tonsättning av Frödings ”Atlantis” i engelsk tolkning, som kan associeras till dagens klimatapokalyptiska stämningar.

Söker man efter tonsättningar av Gustaf Fröding hittar man hundratals och åter hundratals. Men det glesar ut när man närmar sig vår tid då ingenting av betydelse verkar ha gjorts.

Därför hälsar jag Tobias Broströms ”Crimson seas” (2007), som nu finns på cd, med öppna armar. Med en ljuvlig Anna Larsson i sångstämman gestaltas Frödings ”Atlantis” i en engelsk tolkning där orkestern dramatiserar och för innehållet framåt i denna klart sällsamma dikt – som med sin bild av en översvämmad civilisation kan associera till dagens klimatapokalyptiska stämningar. Även om Broströms kluckande, knackande och kraschande rytmer låter allt annat än uppgivna.

Det är rafflande och urläckert välklingande, liksom de övriga verken på albumet. Särskilt slagverkskonserten ”Theatron” från 2015.

Bästa spår: ”Crimson seas”

Läs fler musikrecensioner av Martin Nyström, till exempel om Le Consorts nyupptäckta barockmusik av Dandrieu.