Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 03:23

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/spike-lee-leder-juryn-pa-cannesfestivalen/

Kultur

Spike Lee leder juryn på Cannesfestivalen

Spike Lee står bakom flera storfilmer, senast ”BlacKkKlansman”. Foto: Joel C Ryan/Invision/AP

Den amerikanske regissören Spike Lee blir juryordförande på årets filmfestival i Cannes. Han efterträder den mexikanske regissören Alejandro González Iñárritu.

TT-DN Text

Spike Lee står bakom filmer som ”Malcolm x” och ”Do the right thing” och blir den förste svarte amerikan som leder juryn. Han får också detta års hedersguldpalm för sitt livsverk.

”Jag är hedrad över att vara den afrikanska diasporans första person att bli utsedd till ordförande för juryn i Cannes och för en viktig filmfestival”, säger Spike Lee i ett skriftligt uttalande där han framhåller den stora betydelse som just Cannesfestivalen haft för hans filmkarriär.

Redan Spike Lees första film ”She's gotta have it” hade premiär i Cannes där den fick stor uppmärksamhet och gav honom ett ungdomspris 1986. Därefter har flera av hans filmer haft premiär där, så även den senaste ”BlacKkKlansman” som handlade om högerextrema krafter i USA. 

I åtskilliga filmer har Spike Lee behandlat frågor om rasism och diskriminering av svarta och han har heller inte gjort någon hemlighet av kritik mot president Trump. Och när ”BlacKkKlansman” visades i just Cannes under försommaren 2018 gick regissören till attack mot Ku Klux Klan, nazismen, alt right-rörelsen och Donald Trump.

– Min film är en väckarklocka som ska väcka folk ur slummern. När högerextremismen och rasismen breder ut sig i USA och resten av världen får vi inte vara tysta. Vi måste vakna upp och göra det rätta, sa Spike Lee då.

Filmfestivalen i Cannes äger 2020 rum mellan den 12 och 23 maj.