Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 04:30

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/svante-weyler-en-antisemitisk-bild-ar-antisemitisk-var-den-an-publiceras/

Kultur

Svante Weyler: En antisemitisk bild är antisemitisk var den än publiceras

Karolinska universitetssjukhuset i Solna utanför Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

SVT:s ”Uppdrag granskning” som sändes i veckan handlade om en läkare på Karolinska som bland annat anklagats för att sprida antisemitism på Facebook. I programmet uttalar sig författaren och journalisten Göran Rosenberg om huruvida bilder som läkaren delat är antisemitiska. Här skriver Svante Weyler, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, om Rosenbergs slutsatser. 

Svenska kommittén mot antisemitism blev ombedd att ta ställning till fyra politiska karikatyrer som en överläkare på Karolinska sjukhuset hade spridit i sociala medier. Frågan kom först från den läkare som anmälde diskriminering på antisemitisk grund, därefter från den advokatbyrå som på sjukhusets uppdrag utredde frågan. Vi ansåg att två av bilderna inte var antijudiska, två av dem hade, som vi uttryckte det, antisemitiska undertoner (den vi var mest kritiska till är avbildad här nedan).

En av de bilder som visades i ”Uppdrag granskning” den 6 november.

Om denna bild uttalar sig Göran Rosenberg i ”Uppdrag granskning” 6/11 på följande sätt. ”Jag tycker att den är problematisk.” Så långt är vi alltså ense, men så tillägger han, något överraskande: ”Hade det här förekommit på en nazistisk sajt, då är det klockrent att avsikten är antisemitisk. Om det förekommer i ett sammanhang där man allmänt vill kritisera kriget i Gaza, så kanske man ibland får vara lite överseende.”

Överseende med vad, kan man fråga sig? En antisemitisk bild är antisemitisk i vilket sammanhang den än publiceras. 

Vad som är antisemitiskt och vad som inte är det är naturligtvis en tolkningsfråga och inget juridiskt spörsmål i första hand. Vår tolkning av denna bild ansluter till den internationella forskningen. Ett exempel bland flera: Juliane Wetzel, seniorforskare vid Zentrum für Antisemitismusforschung i Berlin, hävdar att ”yttranden relaterade till Israel som nyttjar kända stereotyper eller som likställer israeliskt politiskt eller militärt agerande med nationalsocialisternas förföljelse av judarna eller använder dessa handlingar för att rättfärdiga mord på judar alltid är att beteckna som antisemitiska”.

Vad Göran Rosenberg stödjer sin uppfattning på framgick inte av programmet, om man inte ska tolka hans sammanfattning av överläkarens verksamhet på sin FB-sida som ett slags stöd: ”Han är ju klockrent en vänsterantirasist.”

SKMA har varit oerhört noga med att i detta komplicerade ärende som rör personalfrågor på KS bara yttra oss i frågor som vi anser oss ha kompetens för. Att som Rosenberg gör basera sitt omdöme om ärendet på grundval av vad personen, utöver karikatyrerna, visar upp på Facebook är ett exempel på ett helt motsatt sätt att agera.