Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/sverige-kan-fa-expertrad-for-nazistplundrad-konst/

Kultur

Sverige kan få expertråd för nazistplundrad konst

Emil Nolde är en av de konstnärer vars verk blev stulna under andra världskriget. Här målningen ”Blumengarten, strickende Bäuerin” fotograferad i tyska Jena i mars 2013. Foto: Jens Meyer/AP

Senast förra sommaren hamnade Moderna museet i blåsväder angående en tavla som stulits av nazister under 30-talet. Nu kan Sverige få en expertgrupp för frågor kring återlämnanden av sådan konst, rapporterar SR Kulturnytt. 

Regeringen har gett Riksantikvarieämbetet i uppgift att utreda hur svenska kulturinstitutioner hanterar konst som stals av nazister under andra världskriget. Knut Weibull på Riksantikvarieämbetet säger till SR Kulturnytt att det är ”knepiga frågor”.

– Det rör sig i gränslandet mellan juridik och moral. Ofta saknas juridisk grund för att återlämna men det finns andra grunder: moraliska och internationella konventioner att förhålla sig till.

En sådan är Washingtonkonventionen, som antogs 1988 och efterlyser lösningar som är ”rättvisa och rimliga”. Den undertecknades av ett fyrtiotal länder, däribland Sverige. Riksantikvarieämbetet ska undersöka möjligheterna att bilda en expertgrupp för att hjälpa kulturinstitutioner hantera stulen konst, enligt Washingtonkonventionen. 

Konventionen har tidigare tillämpats två gånger Sverige, i båda fallen gällande Moderna museet. Emil Noldes ”Blumengarten” återlämnades till konstnärens ättlingar år 2009, och knappt tio år senare gjordes samma sak med Oskar Kokoschkas ”Markis Joseph de Montesquiou-Fezensac”.

– Komplikationen för svensk del är att sådana här krav dyker upp med ganska långt mellanrum, vi har liksom ingen vana vid dessa frågor, så man måste börja från början varje gång, så därför kan det vara bra att hitta någon typ av vägledning i hur man ska förhålla sig i dessa frågor, säger Knut Weibull till SR Kulturnytt.