Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 17:43

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/the-intercept-peter-handke-hade-ett-hemligt-jugoslaviskt-pass/

Kultur

The Intercept: Peter Handke hade ett jugoslaviskt pass

Peter Handke mottar Nobelpriset i litteratur den 10 december. Foto: Francois Mori

Författaren och Nobelpristagaren Peter Handke har haft ett jugoslaviskt pass, rapporterar nätmagasinet The Intercept. 

Bilder av passet, som utfärdades för tjugo år sedan, upptäcktes i ett digitalt arkiv vid det österrikiska nationalbiblioteket.

Enligt tidningen Der Standard skulle passet ha kunnat innebära att Handkes österriskiska medborgarskap upphävts.

På grund av hans band till tidigare serbledare, främst Slobodan Milosevic, har författaren Peter Handke och Svenska Akademien mötts av kritik sedan han offentliggjordes som 2019 års Nobelpristagare i litteratur. 

Nu kommer nya uppgifter om Handkes relation till Jugoslavien. The Intercept rapporterar att Peter Handke även hade ett jugoslaviskt pass, utfärdat sommaren 1999, då Slobodan Milosevic var president i landet. 

Bilderna av passet, som The Intercept publicerar, har funnits tillgängliga i det österrikiska nationalbibliotekets digitala arkiv. Bilderna kommer ursprungligen från en man vid namn Hans Widrich, som under flera år ska ha hyrt ut ett hus till Handke. 

Hans Widrich berättar i artikeln att han fått passet av Handke. Han berättar även att han vid ett tillfälle frågat Peter Handke om passet, som då ska ha svarat att det innebar att han kunde få lägre kostnader för hotell under besök Serbien, eftersom priset för utländska medborgare var högre. 

Peter Handkes mor kom från Slovenien, som fram till 1991 var en delrepublik i Jugoslavien. Det är inte känt om det innebar att författaren, som är född i Österrike, redan hade ett giltigt medborgarskap i Jugoslavien eller om det underlättade processen för honom att få ett pass.  

The Intercepts medarbetare Peter Maass, som i flera artiklar varit kritisk mot Handke, skriver att de rådande reglerna i landet år 1999 innebar att pass vid den tiden enbart utfärdades till medborgare i Jugoslavien, med undantag för diplomatiska pass. 

Handkes pass var inte ett diplomatpass, skriver The Intercept och tillägger att passet anger att författarens nationalitet är jugoslav.

https://twitter.com/maassp/status/1192203535896711169

The Intercept har sökt Peter Handkes förlag för frågor om passet utan att få svar på sina frågor. Magasinet skriver dock att Hans Widrich bett honom att inte publicera bilder av passet samt att bilderna i veckan togs bort från det digitala arkivet.

Chefen för nationalbibliotekets litteraturarkiv bekräftar på torsdagen för österrikiska tidningen Der Standard att bilderna på passet under en kort tid tagits bort, men att de nu åter ska göras tillgängliga.

Der Standard rapporterar även att om Handke de facto fått ett medborgarskap i en annan stat så skulle han, för att inte förlora sitt österrikiska medborgarskap, behövt göra en formell ansökan och få den beviljad. Någon sådan ansökan ska dock aldrig ha inkommit, rapporterar tidningen.