Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-17 20:19

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/kultur-noje/varldsdirigenten-alan-gilbert-blir-musikchef-pa-kungliga-operan/

Kultur

Världsdirigenten Alan Gilbert blir musikchef på Kungliga Operan

Alan Gilbert ska kombinera rollen som musikchef med chefdirigentskapet för Elbphilharmonie i Hamburg Foto: Anders Wiklund/TT

Dirigenten Alan Gilbert tillträder sin nya tjänst som musikchef på Operan i Stockholm våren 2021. Han har sedan 2009 varit chefdirigent för NDR Elbphilharmonie i Hamburg, innan dess musikchef för New York Philharmonic under åtta år.

Vd:n och operachefen Birgitta Svendén beskriver hans tidigare framträdanden på Operan ihop med hovkapellet som ”oförglömliga konstnärliga upplevelser med stor höjd och hög kvalitet”.

– Vi är stolta över att få samarbeta med en orkesterledare med stora visioner, som kommer att inspirera organisationen som helhet och vara drivande i allt vi gör. Det är ingen tvekan om att vi under hans ledning kommer att uppnå större konstnärlig bredd och spets, säger hon i en kommentar. 

Bild 1 av 2 Dirigenten Alan Gilbert.
Foto: Torbjörn Andersson
Bild 2 av 2
Foto: Fredrik Funck

Den flerfaldigt Grammy-belönade Gilbert ska kombinera rollen som musikchef med chefdirigentskapet för Elbphilharmonie i Hamburg, som han tillträdde hösten 2019. 

Han har tidigare dirigerat uppsättningar på bland annat La Scala i Milano, Metropolitan i New York, Los Angeles Opera, Zürich-operan, Semperoper Dresden, Santa Fe-operan och Tokyo Metropolitan Symphony. Gilbert var vidare den förste New York-bo som innehavt befattningen som musikchef för New York Philharmonic. 

Alan Gilbert tillträder sin nya befattning på Kungliga Operan i samband med en nyuppsättning av Wagners ”Mästersångarna i Nürnberg” våren 2021.

Läs mer: Benke Rydmans ”Snövit” på Kungliga Operan är en svängig, sedelärande saga