Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 03:51

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ledare/amanda-sokolnicki-moderaterna-ber-om-nyval-nar-partiet-ar-som-svagast/

Ledare

Amanda Sokolnicki: Moderaterna ber om nyval när partiet är som svagast

Ber om något han kan få ångra. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ulf Kristersson vill ha nyval, ja en ”ny regering så fort det över huvud taget är möjligt”. Därmed är vi också ett steg närmare ett nytt block i svensk politik.

Tajmningen är intressant. Moderaterna må ha momentum för att sabotera för andra när regeringen är svag, men för att skapa något eget? Något bättre? Nej, då ser det dystrare ut.

När Vänsterpartiet stöttade S-regeringen före 2018 sa Moderaterna att Jonas Sjöstedt därmed styrde landet. Då hade Stefan Löfven fem gånger så stort väljarstöd som V. Nu är Moderaterna nästan 10 procentenheter mindre än Sverigedemokraterna – och kan fortfarande inte erkänna att det skulle innebära att Jimmie Åkesson skulle få stor makt med en ny regering. 

Ewa Stenberg: Oppositionsledaren har rustat för extra val – men något saknas 

Kritiken mot januariavtalet har varit hård, och en stor del har handlat om eftergifter. Hur kunde Socialdemokraterna slopa värnskatten? Hur kunde Centerpartiet och Liberalerna tillåta något så slösaktigt som familjeveckan?

Svaret är förstås: för att de kompromissade. För att alla parter var tvungna att ge och ta för att kunna komma överens. Ett politiskt faktum som ingen undkommer med önsketänkande. Inte ens Ulf Kristersson.

Att så oförberedd kasta sig ut i nyval är att hoppa rätt in i famnen på Jimmie Åkesson.

Han säger nu att han är ”politiskt och organisatoriskt redo” för ett nyval, men det finns skäl att tvivla. Borde han i så fall inte åtminstone ha inlett en diskussion om hur en kompromiss mellan M, KD och SD skulle se ut? Vad skulle vara stridsfrågorna i deras januariavtal? Vad innebär det att som liberalkonservativt parti göra sig beroende av nationalister som säger att liberalismen är fienden? Det vill han inte prata om.

Att så oförberedd kasta sig ut i nyval är att hoppa rätt in i famnen på Jimmie Åkesson.

Januariavtalet kan förhoppningsvis fungera som en läxa. För hur kom det sig att just de liberala partierna fick så stort inflytande i sakpolitiken? Jo, för att deras mandat var avgörande för att regeringen skulle kunna tillträda. Precis som Jimmie Åkessons röster skulle vara avgörande. Men C och L hade också en unikt stark förhandlingsposition eftersom S inte kunde vara säkra på något samarbete. 

Moderaterna har nu valt den motsatta vägen. De har inte öppnat för andra regeringsalternativ – vilket de annars skulle kunna använda mandatperioden till att åtgärda – och behöver i alla lägen SD för att få till en regering. En usel förhandlingsposition, alltså. Frågan är om det ens är självklart att Kristersson blir statsminister i en sådan regering efter att det i sverigedemokratiska kretsar nu talas om att Ebba Busch Thor skulle vara den bästa kandidaten, och hon sagt sig vara redo.

”Det är bara om vi gör det vi måste som vi kan bli det vi vill”, sa Ulf Kristersson på onsdagen. Men vad är det egentligen Moderaterna vill bli?