Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ledare/gunnar-jonsson-putin-glads-at-trumps-presenter-i-syrien/

Ledare

Gunnar Jonsson: Putin gläds åt Trumps presenter i Syrien

Foto: Brendan Smialowski/AFP

Donald Trump låter Turkiet göra som de vill med syrienkurderna. I bakgrunden står en nöjd Vladimir Putin.

Turkiska trupper har påbörjat den militära aktion som syftar till att skapa en buffertzon mot kurderna i nordöstra Syrien. Varför inte? President Donald Trump gav ju i söndags grönt ljus för kollegan Recep Tayyip Erdogans fälttåg mot USA:s allierade i kampen mot terrorrörelsen IS.

Ledande republikanska senatorer har pekat ut Ryssland som en av vinnarna på Trumps brådstörtade beslut. Och även om Kremls officiella inställning är att Turkiet inte har i Syrien att göra har Vladimir Putin anledning att småle.

Tydligen satsade Putin rätt när han blandade sig i det amerikanska valet för att styra det mot en Trumpseger.

Sedan 2015 har Ryssland stagat upp Syriens diktator Bashar al-Assad med massiva flygbombningar av rebeller och civila. Iran har stått för markstyrkorna. Erdogan har velat bli av med regimen, men hela tiden haft som huvudmål att krossa de syriska kurderna.

När kurderna nu måste ägna sig åt Turkiet ökar svängrummet inte bara för IS, utan även för al-Assad och Ryssland. Därutöver kan kurderna behöva göra upp med Damaskus om framtiden. Allt samverkar till att stärka den slaktarregim Putin vill rädda till varje pris.

Erdogan och Putin har samtidigt sitt eget kompanjonskap. I somras inleddes leveranserna av ett avancerat ryskt luftförsvarssystem som Turkiet köpt, i flagrant trots mot Pentagon och Nato.

Kongressen har krävt sanktioner mot Turkiet enligt en lag som förbjuder köp av rysk krigsmateriel. Trump har ignorerat propåerna i flera månader och i stället försvarat – Erdogan. I november är denne till och med inbjuden till Vita huset.

Syrienkriget har gett Moskva chansen att rädda vännen al-Assad, slå in en kil i Nato och återerövra en roll i Mellanöstern. Trumps facit hittills är sveket mot kurderna och krypandet för auktoritära ledare.

Tydligen satsade Putin rätt när han blandade sig i det amerikanska valet för att styra det mot en Trumpseger. Den fria världen har däremot inte mycket att glädjas åt.