Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ledare/gunnar-jonsson-usas-demokrater-behover-en-battre-demokrat-an-bloomberg/

Ledare

Gunnar Jonsson: USA:s demokrater behöver en bättre demokrat än Bloomberg

No thanks. Foto: Alain Jocard/AFP

Amerikanerna har fått mer än nog av en företagsmagnat som politisk ledare. Michael Bloomberg vore ett sorgligt alternativ till Donald Trump.

Det finns minst två skäl till att Michael Bloomberg inte ska bli USA:s president. Båda har att göra med en svajig syn på demokrati som inte lämpar sig för den som aspirerar på att bli det demokratiska partiets kandidat i november 2020.

Bloomberg äger koncernen med samma namn, megastor på finansiell information och medier. Nyligen meddelade 77-åringen att han ställer upp i valet. Han är orolig för Demokraternas vänsterpopulister, inte bara för att han själv är mångmiljardär utan för att han betvivlar att de kan slå Donald Trump.

Efter att Bloomberg deklarerade sin presidentkandidatur lovade hans nyhetsbyrå att inte besvära honom med någon undersökande journalistik.

Låt gå för det. Oron är befogad. Partiets mittenpolitiker övertygar inte. Och trots att Bloomberg hoppar in sent har han kapat åt sig 4–5 procent i mätningarna av det demokratiska fältet.

Men för det första vet Bloomberg inte vad Kina är. I en tv-intervju under hösten var han bergsäker på att president Xi Jinping ”inte är en diktator”. Kommunistpartiet vill ju behålla makten, alltså lyssnar det på medborgarna, argumenterade demokraten. Ingen regering överlever nämligen utan att följa folkmajoritetens vilja.

Bloomberg tycks inte ha hört talas om polisstaten, censuren, de politiska fångarna, interneringslägren för över en miljon muslimer i Xinjiang eller ens den högljudda demokratirörelsen i Hongkong.

Han har rätt i att Trumps handelskrig inte är särskilt genomtänkt, men fel när han tror att kommunistdiktaturen är ett land som andra. Något har faktaresistensen väl med Bloombergs lukrativa affärsintressen i Kina att göra.

För det andra är mediemogulens inställning till medier synnerligen dubiös. Bloomberg News granskar aldrig sin ägare, inte heller när han var New Yorks borgmästare i tolv år.

Efter att Bloomberg deklarerade sin presidentkandidatur lovade hans nyhetsbyrå att inte besvära honom med någon undersökande journalistik. Inte nog med det – hans demokratiska rivaler skulle också slippa, av rättviseskäl. Trump får däremot leva med luppen.

Presidentens rabiata jakt på medier som gör sitt jobb är väl känd. Seriösa tidningar och reportrar har bannlysts från Vita huset. Fast när Trump nu portar Bloomberg News från sina kampanjmöten väcker han nog viss sympati.

Flera av Bloomberg News opinionsskribenter tog också tjänstledigt för att jobba för ägarens valkampanj, vilket stärker bilden av nyhetsbyrån som makthavarens lydiga redskap. Och hur skulle det se ut i händelse av Trump vs Bloomberg? Ska ett av USA:s viktigaste medier bli hejarklack åt utmanaren, eller leka opartiskt och gå i ide?

Donald Trump utnyttjar skamlöst presidentposten för att gynna sina företag. Michael Bloomberg borde avstå från att konkurrera.