Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 02:50

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ledare/gunnar-jonsson-utan-alliansen-hade-s-aldrig-sankt-pensionarernas-skatt/

Ledare

Gunnar Jonsson: Utan Alliansen hade S aldrig sänkt pensionärernas skatt

Han som bestämde. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det var naturligtvis Göran Persson som uppfann pensionärsskatten. Han höll på att förlora valet 2006, men den dåvarande socialdemokratiske statsministern hade några trick kvar i bakfickan. Ett av dem överlever än i dag.

Alliansens slagnummer för 13 år sedan var jobbskatteavdraget. Poängen var att göra det mer lönsamt att arbeta genom att sänka inkomstskatten. Därmed skulle sysselsättningen öka, vilket var bra för Sverige inklusive dess pensionärer. Och det fungerade, trots den djupa internationella finanskrisen.

Med jobbskatteavdraget uppstod dock också en skillnad i beskattning mellan löntagare och pensionärer med samma inkomst. Den döpte Persson listigt till pensionärsskatten.

Jobbskatteavdraget har varit S enda drivkraft för att sänka skatten för pensionärer. Utan det ena, inget av det andra.

Man kunde tycka att det var orättvist. Men pensionärerna betalade inte alls mer i skatt efter Alliansens seger. Tvärtom sänkte Reinfeldt och Borg skatten för de äldre med totalt 16 miljarder kronor vid fem olika tillfällen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tragglar vidare. ”Vi tycker att pensionärsskatten är orättfärdig”, sa hon för miljonte gången i veckan i samband med att hon berättade om delar av den kommande budgeten. ”Oanständigt” och ”straffbeskattning” brukar vi också få höra.

Men hör på den här: Pensionärer betalar i dag betydligt mindre i skatt än vad de hade gjort om Alliansen inte hade brutit Socialdemokraternas maktinnehav den där gången. Andersson och hennes parti har sagt nej till alla jobbskatteavdrag och sedan behållit dem, sannolikt för att de är både populära och en bra idé.

Jobbskatteavdraget har varit S enda drivkraft för att sänka skatten för pensionärer. Utan det ena, inget av det andra.

Faktum är att jobbskatteavdraget innebar ett slags systemskifte. Även socialdemokrater lärde sig att leva med skattesänkningar. Även för pensionärer.