Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 00:29

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ledare/hvb-verksamheten-maste-kontrolleras-hardare/

Ledare

HVB-verksamheten måste kontrolleras hårdare

Hvb-hemmet Nereby Foto: Tomas Ohlsson

DN 10/11 2019. Dagens Nyheter har avslöjat att fem personer med kopplingar till islamism fått anställning på ett hvb-hem i Kungälv. Det illustrerar vikten av att kontrollen av hvb-hemmen stramas upp.

Hvb betyder ”hem för vård eller boende”. Här hamnar minderåriga som lider av psykisk ohälsa, självskadebeteende, missbruk eller trauman efter vanvård, eller vars föräldrar inte klarar av att ta hand om dem. De är alltså inte bara utsatta i egenskap av barn och unga, utan också i särskilt behov av stöd och vård, de behöver en stark och trygg vuxenvärld. Detta finns det personer som inte är sena att utnyttja.

För ett par år sedan uppmärksammade Sydsvenskan ett stort hvb-bolag som hade hand om barn och unga med omfattande behov, och som därför ersattes rikligt av kommunerna. Men personalen saknade både utbildning och erfarenhet, och de boende fick sköta sig själva bäst de kunde. Enligt vittnen missbrukade många öppet. Personal ska också ha misshandlat boende samt tvingat med dem på fester där de försågs med droger och gruppvåldtogs. När andra anställda slog larm fick de sparken. Denna verksamhet är tyvärr inget enstaka undantag.

Veckorevyns granskning visade i våras att 133 barn och unga i åldern 4–25 år har utsatts för sexuella övergrepp på hvb-institutioner under de senaste fyra åren. Över hälften av anmälningarna gällde övergrepp som pågått under en längre tid, och i nästan alla dessa fall återfanns gärningsmännen i personalen. I över 50 fall hade personal mutat eller hotat de utsatta till tystnad. Och i 34 fall kände annan personal eller ledningen till övergreppen utan att polisanmäla. I 24 av de 106 fallen har institutionerna inte heller anmält övergreppen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, trots att de enligt lagen måste.

Det är blott alltför lätt att utnyttja redan utsatta. Nu kan Dagens Nyheter också avslöja att en biträdande avdelningsföreståndare på Statens institutionsstyrelses ungdomshem Nereby i Kungälv satte i system att anställa islamister. Det finns kopplingar till den skandalomsusade Vetenskapsskolan som letts av El Nadi Abdel Nasser, en av dem som Säpo och regeringen pekar ut som ett hot mot rikets säkerhet och som ska utvisas. 

Utredningen bör också ställa sig frågan om hvb alltid är den bästa lösningen.

På Nereby har islamisterna främst verkat på en avdelning för särskilt vårdkrävande pojkar, och där har de satt skräck i barnen och hotat dem med demoner. Det är samma mönster här: Ledningen kände till detta. Men institutionen har präglats av en tystnadskultur.

I mars 2020 kommer en stor översyn av hvb. En omedelbar, nödvändig förändring är att säkerställa att inte vem som helst ska få arbeta på den här sortens institutioner. Dessutom bör man genast återinföra de oanmälda tillsynskontrollerna, som man slutade med av bekvämlighetsskäl för några år sedan. Oseriösa aktörer kommer inte att självrapportera. Och det är omöjligt för IVO att upptäcka alla problem med en enda, aviserad årskontroll.

Utredningen bör också ställa sig frågan om hvb alltid är den bästa lösningen. Nog kan det vara skönt att få möta andra som delar ens erfarenheter, och nog kan gruppboenden i vissa fall vara av godo. Men att föra ihop personer med samma problematik är också riskabelt. Det är väl känt att unga som självskadar ofta ”smittar” varandra och blir sämre, och personer som missbrukar droger trillar lättare dit i en miljö med andra som missbrukar. Och ingen, oavsett bakgrund, far väl av att leva under överinsyn av religiösa extremister. 

Vad vilsna barn och unga har gemensamt är sitt behov av sunda relationer och nya, trygga sammanhang. Det är långt ifrån säkert att hvb alltid är den bästa vägen dit – allra särskilt inte under nuvarande omständigheter.