Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-17 20:22

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ledare/lisa-magnusson-ingen-kvinna-blir-frigjord-av-forbud/

Ledare

Lisa Magnusson: Ingen kvinna blir frigjord av förbud

Foto: Johansen, Carina

Sverigedemokraterna i Skurup vill tvinga skolpersonalen att välja mellan sin slöja och sitt jobb. Inte för att en hijab hindrar arbetet, utan bara för att.

För fem år sedan handlade debatten om heltäckande slöja, den sort som täcker både hår och ansikte, med ett litet galler ut mot världen för ögonen. 

Numera är det även enkla hårslöjor det gäller, huvuddukar som mest av allt påminner om de hucklen som verklighetens kvinnfolk bar i det gamla Sverige dit många annars så innerligt längtar. 

Nu är kvinnornas frigörelse förstås inte heller vad Sverigedemokraterna är ute efter.

Vad gäller heltäckande slöjor, som förespråkas av en grupp fundamentalister, så förhindrar de trots allt de flesta arbeten där man behöver ha kontakt med andra. Det är hela poängen med dem: Kvinnan ska avskiljas från världen. 

Men den enkla sortens slöja som bara går ut på att täcka sitt hår med en bit tyg, en hijab, en sjal? Det finns få arbeten där den kan tänkas vara i vägen.

Visst, i uniformsyrken kanske den inte är kompatibel, eftersom den särskiljer sin bärare. I en handfull andra befattningar kanske den inte funkar rent praktiskt. Men det är allt.

Det finns inga skäl att, som Sverigedemokraterna i Skurup, förbjuda vuxna människor att bära slöja ”och andra klädesplagg som har i syfte att dölja” i skolan. 

Detta inverterade slöjtvång gäller alltså inte bara de heltäckande slöjorna, utan alla sorters huvuddukar. Inte för att en slöja ”som har i syfte att dölja” håret på något sätt hindrar skolpersonalen i dess arbete, utan bara för att.

Slöjan kan vara frivillig. Det kan definitivt också vara ett kvinnoförtryck. Världen över, även i Sverige, tvingas kvinnor att bära den. Men man löser inte det problemet genom att i stället tvinga alla kvinnor att visa håret. Och man frigör ingen enda själ genom att tvinga dem att välja mellan sin slöja och sitt jobb.

Nu är kvinnornas frigörelse förstås inte heller vad Sverigedemokraterna är ute efter. De vill jäklas med muslimer i största allmänhet bara. Sätta åt dem. Ett steg i taget. Låt dem inte lyckas med det.

Bild 1 av 2 Torghandel 1937.
Foto: Kamerareportage/TT
Bild 2 av 2 Potatisskörd i Slottsskogen, Göteborg, 1917.
Foto: KAMERAREPORTAGE