Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-17 15:21

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ledare/m-politiker-ska-inte-gora-sig-till-nyttiga-idioter/

Ledare

M-politiker ska inte göra sig till nyttiga idioter

Foto: Magnus Bard

DN 13/8 2019. Ryssland göder den högernationalistiska nätsfären. Svenska riksdagsmän måste vara på sin vakt.

Uppdaterad 2019-08-13 15:22: Texten har tillfogats en rättelse.

Det var den högerextrema sajten Fria Tider som publicerade artikeln med rubriken ”Så slipper man rånas enligt TV4-experten: Klä dig fattigt”. 

Den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman gjorde en skärmdump och kommenterade på Twitter: ”(S)verige 2019. Media ger råd för att man ska undgå att bli rånad i C, L, MP, V, S-styrda Sverige. Det som krävs är självklart i stället en rad olika åtgärder från regering och riksdag med mer resurser till rättsväsendet och förändrad lagstiftning så att fler som begår brott buras in”.

Beckman har dessutom vid flera tillfällen delat artiklar från sajten Nyheter Idag. Det har också hans moderata riksdagskollega Jan Ericson gjort, som dessutom upprepade gånger försvarat sajten som en trovärdig nyhetskälla. 

I söndags publicerade New York Times en granskning av Sveriges plats i det internationella högernationalistiska nätmaskineriet. Den utgör en skarp påminnelse om varför de två moderata toppolitikernas agerande är omdömeslöst.

Den amerikanska tidningen visar att flera av de största svenska sidorna – bland annat Fria Tider, Nyheter Idag, Nya Tider och Samhällsnytt – har en rad mer eller mindre direkta kopplingar till Ryssland. Fria Tider använder ogenerat material från den Moskvatrogna sajten Sputnik. Nya Tider publicerar skribenter som regelbundet skriver för den ryska propagandakanalen Russia Today. I flera av fallen har ett Berlinbaserat rysk-ukrainskt företag som säljer bildelar bidragit med finansiering genom att annonsera på sajterna, vilket DN var först med att berätta om

När de delar länkar från den här typen av sajter bidrar de inte bara till att sprida enskilda artiklar, de skänker också sidorna trovärdighet som nyhetsförmedlare.

Dessutom länkar ryska sajter ofta till artiklar från sidorna, vilket ökar deras spridning och lyfter upp dem i sökningar på Google. 

Det här är inte avslöjanden som vänder upp och ner på hur vi ser på världen. Det är väletablerat att Vladimir Putins regim sedan flera år bedriver ett intensivt informationskrig mot Europa och USA – inklusive Sverige. Ett viktigt vapen i den kampanjen är lögner och halvlögner om invandringen. Syftet är att så split och skapa misstro i och bland de länder som är i skottgluggen. 

Men New York Times reportage understryker hur omfattande det främlingsfientliga ekosystemet är. Och sätter riksdagsledamöternas oförstånd i blixtbelysning. När de delar länkar från den här typen av sajter bidrar de inte bara till att sprida enskilda artiklar, de skänker också sidorna trovärdighet som nyhetsförmedlare. 

Beckman och Ericson ränner naturligtvis inte medvetet Putins ärenden. Men det är svårt att se att deras agerande inte gör dem till vad en tidigare rysk ledare skulle ha kallat ”nyttiga idioter”. 

Moderaterna har en stolt tradition av att stå upp mot diktaturer utomlands, ser annars klarögt på vad Ryssland är, och är ett av Sveriges två statsbärande partier.

Våren 2018 valde en annan moderat riksdagsledamot, Hanif Bali, att diskreditera en intervju som Hela Hälsinglands politiska redaktör Patrik Oksanen gjort med två ukrainska dissidenter, genom att publicera material han fått från just Nyheter Idag. Den gången ingrep M-ledningen snabbt: Bali fick lämna partistyrelsen och be om ursäkt.

Det är på tiden att Ulf Kristersson sätter ner foten. Han leder nämligen inte vilket parti som helst. Moderaterna har en stolt tradition av att stå upp mot diktaturer utomlands, ser annars klarögt på vad Ryssland är, och är ett av Sveriges två statsbärande partier. Efter nästa val kan Kristersson vara statsminister. 

Det ställer höga krav på partiets företrädare.

 

Rättelse: En tidigare version uppgav att Lars Beckman har delat artiklar från Nyheter Idag vid flera tillfällen under våren. Det stämmer inte. Det har skett under en längre tidsperiod.