Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 03:23

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/ledare/martin-liby-troein-sjostedt-maste-be-om-ursakt-for-diktaturkramandet/

Ledare

Martin Liby Troein: Sjöstedt måste be om ursäkt för diktaturkramandet

Foto: Anette Nantell

Vänsterpartiet är på väg att – till slut – fullt ut omfamna den liberala demokratin i sitt partiprogram. Det krävs mer för att vara trovärdigt.

Jonas Sjöstedt gillar inte V:s roll som ytterkantsparti, det är tydligt från DN:s intervju med vänsterledaren

Det är uppenbart att det till viss del beror på att han inte uppskattar att jämföras med Jimmie Åkesson. Men också att han inte är förtjust i avsaknaden av inflytande. I förhållande till företrädaren Lars Ohly är Jonas Sjöstedt mer av en resultat- än plakatpolitiker.

Strategin för att bryta isoleringen går ut på att växa, säger han. Förhoppningen är att om partiet blir tillräckligt stort ska det inte gå att bilda regeringar utan V, om man vill hålla SD borta från inflytande. 

Vi får väl se hur det går. Det finns trots allt rätt många mandat mellan de två ytterkanterna. Vill partierna i den breda mitten ankra politiken där kommer det att vara möjligt.

Jonas Sjöstedt verkar dessutom satsa på två parallella spår. Han hoppas att partiet ska växa och försöker samtidigt göra det mer samarbetsfähigt, lite mer som andra.

När V antar ett nytt partiprogram nästa vår är planen som bekant att stryka kravet på att lämna EU. Det speglar säkert att ledningen, med Sjöstedt som gammal Europaparlamentariker i spetsen, ser mer positivt på samarbetet än kretsen runt Ohly gjorde. Men det innebär också att Socialdemokraternas gamla argument för att inte släppa in V i regeringen försvinner.  

Det finns dessutom andra noterbara ändringar i det programförslag som just nu är ute på remiss. Försvinner gör också formuleringar om ”den så kallade borgerliga demokratin”, och antydningar om att den främst är ett medel, inte ett mål. I stället slås det fast att ”för Vänsterpartiet har politiska fri- och rättigheter ett värde i sig själva”.   

Ska formuleringarna få ett uns av trovärdighet krävs en rejäl avbön för det konsekventa stödet i närtid till auktoritära ledare i Venezuela.

För de flesta som saknar marxistiska skygglappar är det senare en självklarhet. För delar av vänstern har det dessvärre aldrig varit riktigt så enkelt. 

Marx själv betraktade individuella rättigheter, rättsstat och parlamentarisk demokrati som ett uttryck – och garant – för borgarklassens intressen och en förtryckande kapitalistisk ordning. Därför var proletariatets revolution och diktatur både nödvändiga och motiverade.

Senare generationer socialister uppskattade det politiska utrymme som den moderna demokratin gav arbetarklassen att organisera och mobilisera sig. Den var ett vapen att svinga för att uppnå förändring. Egenvärdet var däremot begränsat. Där någonstans befinner sig V:s nuvarande partiprogram – från 2004.

Så kommer Jonas Sjöstedt lyckas få sitt parti att till slut fullt ut omfamna den liberala demokratin? Vi får se, förnyarna har förlorat förut. 

En sak är i alla fall säker: Ska formuleringarna få ett uns av trovärdighet krävs en rejäl avbön för det konsekventa stödet i närtid till auktoritära ledare i Venezuela